KURKI Z KAPUSTĄ
WRACAJĄC Z USTRONIA PRZY DRODZE STAŁO MNÓSTWO SPRZEDAJĄCYCH…MIÓD, PRZETWORY I KURKI!
Więc wróciliśmy z kurkami, co by tu z nimi upichcić? Na straganie czekała na nas…świeża, jędrna i mocno zielona kapusta włoska, po chwili namysłu byliśmy pewni, że połączymy kurki z kapustą i zobaczcie jak nam wyszło! Było pysznie, świeżo i śmietankowo!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 0,5 kg KUREK
- 2 FILETY Z PIERSI KURCZAKA
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- PÓŁ KAPUSTY WŁOSKIEJ
- 200 g ŚMIETANKI 30%
- PĘCZEK ŚWIEŻEGO KOPERKU
- ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
- 16 MAŁYCH MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurki umyj pod bieżącą zimną wodą, jeśli będą większe przetnij je na pół.
Ziemniaki umyj, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem, dodaj dwie gałązki świeżego koperku, posól, potem gotuj przez około 20 minut.
Filet pokrój w długie,cienkie paski, następnie wrzuć na patelnię z dwoma łyżkami masła i posiekaną w kosteczkę cebulką. Pozostaw chwilkę na małym ogniu, aż kurczak delikatnie się przypiecze, ale nie zarumieni, wyciągnij go na talerzyk i odstaw na bok.
Na patelnię dorzuć pokrojoną w cienkie paski kapustę włoską, pozostaw ją na średnim ogniu przez 3-5 minut, potem dorzuć kurki i mieszaj co chwilkę, aby kurki i kapusta się nie przypaliły.
Kiedy kapusta lekko zmięknie, zalej ja śmietanką, posól, dodaj świeżo zmielonego czarnego pieprzu, wymieszaj, później dodaj posiekany koperek.
Na sam koniec wrzuć podpieczone paski kurczaka, delikatnie pomieszaj i pozostaw na 2 minuty, później pożeraj!
KURKI Z KAPUSTĄ…
Jeśli chcesz mieć więcej sosu, dodaj więcej śmietanki, a co więcej postaraj się nie trzymać sosu za długo na ogniu. Do kurczaka, kapusty i kurek można również podać kaszę gryczaną lub kaszę bulgur, jednak młode ziemniaki, to strzał w dziesiątkę! Do kurek z kapustą polecamy zupę porową, zatem zajrzyj tutaj…może zechcesz ją ugotować?