PLACKI Z KALAFIORA
PLACKI LUBIĄ WSZYSCY, MALI I DUZI, WEGE I MIĘSOŻERCY, ZATEM DZISIAJ CZAS NA KALAFIORA I JEGO KUMPELKĘ KAPUSTĘ WŁOSKĄ.
Ziemniaczane, to wspomnienie dzieciństwa, polane śmietaną lub z grzybowym sosem, jednak teraz czas młodych ziemniaków, które akurat nie są preferowane do ziemniaczanych, więc trzeba się było jakoś poratować. Placki z kalafiora, to strzał dziesiątkę, a co więcej kalafior nie wciąga tyle tłuszczu co ziemniaki. Przepisów w internecie znaleźliśmy mnóstwo, jednak brakowało nam czegoś zielonego i tak decyzja padła na kapustę włoską. Sami oceńcie, czy to dobry pomysł!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
PLACKI
- KALAFIOR
- 3 JAJKA
- 40 g TWARDEGO SERA ŻÓŁTEGO ( GRANA PADANO LUB CHEDDAR)
- 3 SZCZYPTY MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
- 1/3 KAPUSTY WŁOSKIEJ
- OLEJ RZEPAKOWY
- 2 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
SOS
- KUBEK JOGURTU GRECKIEGO (400 g)
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- ŁYŻKA KOPERKU
- SÓL
- 2 SZCZYPTY ZMIAŻDŻONEGO CZARNEGO PIEPRZU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku oddziel różyczki kalafiora od głąba, następnie poszatkuj je na bardzo małe kawałki.
Liście kapusty włoskiej opłucz pod bieżącą wodą i usuń z nich białą część, potem potnij na cieniutkie paski.
Kalafiora i kapustę wsyp do dużej miski, wbij jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, później dokładnie wymieszaj.
Twardy ser żółty zetrzyj na małych oczkach, wrzuć do miski, następnie dodaj sól i pieprz, dalej mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Na patelnię wylej trochę oleju, potem wyłóż cztery małe placki, smaż z obu stron do momentu aż staną się rumiane. Polecamy po każdej partii placków zlać olej i nalać świeży, dzięki temu placki będą miały piękny złoty kolor.
W międzyczasie do miseczki przełóż jogurt grecki, później dodaj pocięty koperek i przeciśnięty prze praskę czosnek, dodaj pieprz i sól, wymieszaj.
PLACKI Z KALAFIORA…JAK PODAĆ?
Polecamy podać na dużych płytkich talerzach, polane sosem koperkowo -czosnkowym, okraszone świeżym ciętym koperkiem. Spokojnie można je też serwować z klopsami czy gulaszem, zatem smażcie placki z kalafiora i zażerajcie z czym chcecie!