CHORWACKIE ŚNIADANIE
POZYTYWNIE ZMĘCZENI PORANNYM PILATES UDAJEMY SIĘ DO PIEKARNI PO ŚWIEŻE CHORWACKIE PIECZYWO, BURKI, A CO WIĘCEJ PYSZNĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ WĘDLINĘ Z POBLISKIEGO SKLEPU. KAŻDEGO RANKA CHŁODNY WIATR Z NAD MORZA I PROMIENIE SŁOŃCA UPRZYJEMNIAJĄ NAM CZAS SPĘDZONY PRZY ŚNIADANIU, WIĘC Z RADOŚCIĄ RAZEM SIADAMY DO STOŁU.
Pyszne chorwackie oliwki, słodka czerwona papryka i mięsiste pomidory oraz różne odmiany sera żółtego, to główne produkty jakie możecie tutaj zakupić. Natomiast pod koniec wakacji królują figi. Z nich robią tutaj prawie wszystko, od pysznych słodkich marmolad po wysokoprocentowy napój, mianowicie – rakiję.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 10 MIN
PORCJI: 2
SKŁADNIKI
- 4 PLASTERKI DŁUGO DOJRZEWAJĄCEJ SZYNKI
- 6 PLASTERKÓW KIEŁBASY
- 2 KAWAŁKI TWARDEGO, LEKKO WĘDZONEGO SERA ŻÓŁTEGO
- CZARNE I ZIELONE OLIWKI
- SARDYNKI W OLEJU
- PÓŁ LIMONKI
- CIABATTA
- BUREK Z MIĘSEM
- BUREK Z SEREM
- SÓL
- PIEPRZ
- OLIWA Z OLIWEK I OCET BALSAMICZNY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na talerzu wyłóż wędlinę, my kupiliśmy: Pršut (udziec wieprzowy suszony na słońcu i wietrze, następnie mocno nacierany solą morską) oraz istarska buđola (kiełbasa typu salami, również z naszego regionu), do tego zielone i czarne oliwki. Następnie pokrój w plastry ser żółty – u nas lokalny ser kozi, lekko wędzony.
Osobny talerzyk będzie ci potrzebny do podania sardynek, potem pokrój limonkę i podaj ją obok rybek.
W miseczce podaj oliwę z oliwek, którą delikatnie skrop octem balsamicznym, a co więcej w koszyczku podaj świeżą ciabattę.
Burki, to placki, przeważnie robione z ciasta filo, pieczone, nafaszerowane serem białym lub mielonym mięsem. Zatem są chyba najbardziej charakterystycznymi bałkańskimi plackami w chorwackich piekarniach. Można kupić je też z warzywami lub szpinakiem, podawane na ciepło lub na zimno.
Jeśli masz ochotę przygotować coś prostego, a co więcej z kuchni chorwackiej – bałkańskiej, to polecamy sałatkę sopską.
Przepis na SOPSKA SALATA znajdziesz tutaj: