SOPSKA SALATA
ELUWINA ŻREMOWI KUCHARZE! NIE DO KOŃCA WIERZYLIŚMY, ŻE WYLĄDUJEMY W TYM ROKU NA WAKACJACH, JEDNAK STAŁO SIĘ! DO CHORWACJI JEST BLISKO, POGODA PIĘKNA, A ŻAREŁKO PRIMA SORCIK, WIĘC DECYZJA BYŁA SZYBKA, ALE WARTO!
Całą ekipą mieszkamy na campingu, tym razem Ježevac Premium Camping Resort na wyspie Krk, warunki są rewelacyjne, zaplecze sportowe wypasione, a co więcej woda w morzu przejrzysta i ciepła. Planujemy przyrządzić parę podstawowych dań z regionu, zatem w tym poście sopska salata. Sałatka bałkańska, a w niej: świeże lokalne warzywa i dużo tartego lub kruszonego twardego sera białego. Na terenie campingu mamy warzywniak i piekarnię, więc wszystkie składniki mamy pod ręką, a na zrobienie sałatki potrzebowaliśmy 15 minut.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 3 POMIDORY
- 2 OGÓRKI
- CEBULA
- CZERWONA PAPRYKA
- 200 g TWARDEGO SERA BIAŁEGO LUB FETY
- SÓL
- PIEPRZ
- OPCJONALNIE PIECZYWO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj deskę do krojenia i 4 talerze, potem umyj pod bieżącą wodą ogórki, pomidory i paprykę.
Ogórki przetnij wzdłuż na pół, następnie pokrój na kawałki grubości około 0,5 cm.
Z pomidorów usuń szypułki, podziel na ósemki, później przekrój je jeszcze na pół.
Paprykę rozkrój, usuń nasiona, następnie pokrój w kwadratowe kawałki.
Cebulę obierz, potem potnij w piórka.
Na talerzach wyłóż najpierw ogórki, potem pomidory i paprykę, dalej cebulę, następnie całość posyp pokruszonym serem.
SOPSKA SALATA – z czym podać?
Sałatka sopska i świeże pieczywo, a do tego na małym talerzyku wylej odrobinę lokalnej oliwy z oliwek i octu balsamicznego, to wszystko czego potrzebujesz do bałkańskiej sałatki, potem rozkoszuj się i zażeraj.
Autochtoni miasteczka Krk są bardzo przyjaźnie nastawieni do polskich turystów, a większość atrakcji opatrzonych jest informacjami w języku polskim, co zdecydowanie stało się nowością! Ceny w sklepach poza campingiem są zbliżone do polskich cen lub maksymalnie 20% wyższe, woda droga, jak zawsze.