BABKA CYTRYNOWA

BABKA CYTRYNOWA

BABKA DROŻDŻOWA, TO NAJLEPSZE CO MOŻE POJAWIĆ SIĘ NA PORANNYM STOLE W TOWARZYSTWIE ŚWIEŻO ZAPARZONEJ HERBATY.

Cytrynowa, wilgotna, maślana, a co więcej pyszna! Możesz odrywać, dopóki się nie skończy! To jedna z ulubionych babek drożdżowych naszego małego żarłoka.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 90 MIN

PORCJI: 10

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 2,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • PÓŁ KOSTKI MASŁA (100g)
  • 1/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 3/4 SZKLANKI MLEKA
  • 30 g ŚWIERZYCH DROŻDŻY
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 2 JAJKA

POSYPKA

  • SKÓRKA Z CYTRYNY
  • 3 ŁYŻKI CUKRU KRYSZTAŁU

LUKIER

  • SOK Z CYTRY
  • 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do szklanki z mlekiem wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.

ŻREM.PL,, BABKA CYTRYNOWA,

W rondelku rozpuść masło, potem odstaw do przestygnięcia.

ŻREM.PL,, BABKA CYTRYNOWA,

Wlej rozpuszczone drożdże do miski z mąką, dodaj jajka, cukry, połowę ostudzonego roztopionego masła, później mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie lekkie ciasto. Uformuj kulę, potem odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.

ŻREM.PL,, BABKA CYTRYNOWA,

W tym czasie zetrzyj skórkę z cytryny, przełóż ją do miseczki i wsyp 3 łyżki cukru, następnie wymieszaj.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BABKA CYTRYNOWA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyciągnij stolnicę lub dużą deskę, wałek i mąkę do podsypywania. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 10 części, potem każdą z nich delikatnie rozwałkuj tworząc prostokąty.

ŻREM.PL,, BABKA CYTRYNOWA,

Potrzebna ci będzie foremka – keksówka, ułóż w niej kawałki ciasta jeden na drugim, później każdy kawałek smaruj delikatnie roztopionym masłem, potem posyp cukrem ze skórką cytrynową, jednak nie przesadzaj z ilością masła.

ŻREM.PL,, BABKA CYTRYNOWA,

Foremkę przykryj bawełnianą ściereczką, następnie odstaw w najcieplejsze miejsce w domu na około 20 minut.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BABKA CYTRYNOWA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyrośniętą babkę drożdżową wsadź do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut, pilnuj, aby się nie przypaliła od góry. Jeśli się jednak przypiecze, otwórz piekarnik i przykryj ją kawałkiem papieru do wypieków.

ŻREM.PL,, BABKA CYTRYNOWA,

Po upieczeniu wyciągnij ją z foremki, potem polej lukrem zrobionym z soku z cytryny i trzech łyżek cukru pudru, wierzch posyp resztą cukru ze skórką cytrynową.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BABKA CYTRYNOWA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

BABKA CYTRYNOWA

Babkę możesz przechować, jednak pamiętaj, aby ją okryć folią spożywczą, dzięki temu pozostanie wilgotna.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BABKA CYTRYNOWA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

ZUPA Z SAŁATY

CZERWONA SZAKSZUKA


BABKA CYTRYNOWA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.