NAJLEPSZA TARTA Z TRUSKAWKAMI
NAJLEPSZA, BO Z OWOCAMI I PYSZNYM PUSZYSTYM SERNIKIEM Z JOGURTÓW, BEZ MĄKI I TO CHYBA NAJWAŻNIEJSZA INFORMACJA!
Tarta z truskawkami to jedno z ulubionych naszych ciast, bowiem znajdziesz w niej coś dla owocożerców i sernikożerców. Tak na prawdę możesz ją przygotować prawie ze wszystkimi owocami na bazie z kruchego ciasta i puszystego sernika. Puść wodze fantazji i zaprojektuj swoją tartę owocową!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 110 MIN
PORCJI:12
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- 2 ŁYŻKI CUKRU
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
- 100 g RYŻU
SERNIK
- 2 JAJKA
- JOGURT GRECKI (200 g)
- 1/4 SZKLANKI OLEJU
- 1/4 SZKLANKI DROBNEGO CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
- 3/4 OPAKOWANIA BUDYNIU WANILIOWEGO
- SZCZYPTA SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp dwie łyżki cukru kryształu, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie umyj truskawki pod bieżącą wodą, usuń szypułki, potem pokrój je w plasterki.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj włóż do formy, dokładnie uklep, potem nakłuwaj widelcem. Im cieńsze ciasto, tym lepsze.
Ciasto przykryj papierem do wypieków, następnie wsyp około 50 g ryżu na wierzch. Ryż ma za zadanie zapobiec tworzeniu się bąbli z powietrzem podczas pieczenia. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 180°.
Żółtka utrzyj z cukrami na kogel mogel, dodaj najpierw olej i wymieszaj, potem jogurt i budyń, zmieszaj wszystko razem, aż do otrzymania jednolitej masy.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj do masy z żółtek, później delikatnie połącz wszystkie składniki.
Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie sernikową masę, następnie wsadź do piekarnika na 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 160°.
Potem wyłącz piekarnik i pozostaw tartę do całkowitego wystygnięcia, na koniec delikatnie wyłóż na nią pocięte truskawki.
TARTA – WSKAZÓWKA!
Tarta najlepiej smakuje na dzień następny, więc najlepiej jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej. Natomiast na noc okryj ją folią spożywczą przed wsadzeniem do lodówki, wtedy dopiero następnego dnia wyłóż na nią owoce.