BROWNIE Z ORZECHAMI
MOCNO CZEKOLADOWE, MIĘCIUTKIE I PUSZYSTE, TAKIE WŁAŚNIE JEST NASZE BROWNIE, BOWIEM WYPRÓBOWALIŚMY RÓŻNE PRZEPISY, A TEN JEST ZDECYDOWANIE NAJLEPSZY!
Brownie, to ciasto, które wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze, dzięki temu nie będzie przypalone na zewnątrz, ani lejące w środku. Posypane orzechami, a co więcej w dżemowej glazurze z rokitnika bryluje na stołach podczas rodzinnych uroczystości!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 150 MIN
PORCJI: 20
SKŁADNIKI
- 3/4 SZKLANKI MĄKI TORTOWEJ
- ŁYŻECZKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ
- 3 ŁYŻKI KAKAO
- ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 1/2 ŁYŻECZKI SODY
- PÓŁ SZKLANKI CIEMNEGO CUKRU MUSCOVADO
- 3/4 SZKLANKI BIAŁEGO DROBNEGO CUKRU KRYSZTAŁU
- KOSTKA MASŁA (200 g)
- 2 TABLICZKI GORZKIEJ 65% CZEKOLADY ( 200 g)
- PÓŁ TABLICZKI MLECZNEJ CZEKOLADY (50 g)
- 1/3 SZKLANKI WODY
- 3 ŚREDNIE JAJKA
- 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO
- 6 ŁYŻEK MARMOLADY Z ROKITNIKA
- 3 GARŚCI ORZECHÓW – MIESZANKA ORZECHÓW: WŁOSKICH, PEKAN, MIGDAŁÓW, NERKOWCA I PISTACJI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondelku rozpuść masło, wodę oraz pokruszoną na kawałki czekoladę gorzką i mleczną oraz kawę rozpuszczalną, potem wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. U nas wystarczy ustawić na płycie indukcyjnej moc 2 ( skala 1-15), następnie można spokojnie zabrać się do przygotowywania reszty składników.
Do miski przesiej mąkę tortową, dodaj kakao, cukier muscovado i cukier kryształ, zamieszaj, potem wsyp proszek do pieczenia i sodę, znów wymieszaj tylko delikatnie.
Jajka wbij do dużej miski, dodaj jogurt grecki i roztopione przestygnięte masło z czekoladą, następnie połącz składniki.
Do czekoladowej masy dodaj mąkę wymieszaną z cukrami, ciągle mieszając, dosypuj po trochę, mieszaj dopóki masa stanie się jednolita i gładka.
Dno brytfanki o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do wypieków, wylej ciasto, wyrównaj, potem wysyp na wierzch posiekane orzechy, lekko je uklep. Następnie wsadź do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 80 minut.
Po tym czasie wysuń lekko ciasto z piekarnika i polej je z wierzchu roztopioną marmoladą z rokitnika, później wsadź jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jeśli oczywiście uda ci się je uratować przed całkowitym pożarciem. Przykryj je szczelnie folią spożywczą, potem schowaj na noc do lodówki. Kawa ze schłodzonym mocno czekoladowym brownie z orzechami, to świetny pomysł na popołudniową przerwę w pracy, więc nie zapomnij ukryć w lodówce mały kawałek ciasta także dla siebie.
SŁODKIEGO SZALEŃSTWA, A TAKŻE CZEKOLADOWEJ PRZYJEMNOŚCI Z POŻERANIA ŻYCZY EKIPA ŻREM!