WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE
WARKOCZ LUB DUŻA BUŁKA, BUŁA, BUCHTA, WIELE NAZW MOŻNA BY JEJ PRZYPISAĆ, JEDNAK WAŻNE, ŻE DROŻDŻOWA, PUCHATA I PEŁNA SUSZONYCH POMIDORÓW I SERKA PLEŚNIOWEGO BLUE.
W naszej rodzinie ŻREM kochamy wszystkie możliwe bułeczki, od małych, po te wielkie, do odrywania, a także te z masełkiem czosnkowym lub ziołowym.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 90 MIN
PORCJI: 10
SKŁADNIKI
- 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- 2 ŁYŻECZKI SOLI
- 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO
- 3/4 SZKLANKI MLEKA
- 30 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- GARŚĆ ŚWIEŻEGO ROZMARYNU – OPCJONALNIE SUSZONY
- SŁOICZEK SUSZONYCH POMIDORÓW W OLEJU
- OPAKOWANIE SERKA PLEŚNIOWEGO BLUE
- JAJKO
- MĄKA DO PODSYPANIA
- OLIWA Z OLIWEK DO POSMAROWANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondelku rozpuść masło, potem wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Do szklanki z mlekiem wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj jogurt grecki oraz dwie łyżeczki soli, wlej wystudzone masło.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, dodaj jajko i łyżkę oliwy, w której były pomidory, zagniataj delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto.
Dno miski oprósz mąką, wsadź ciasto, a teraz jeszcze raz oprósz je mąką z góry, następnie odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, później posyp posiekanym rozmarynem, pociętymi na małe kawałki suszonymi pomidorami.
Pokrusz ser pleśniowy i posyp nim po wierzchu, następnie zroluj ciasto jak roladę. Przetnij je wzdłuż na pół, potem zwiń jak warkocz. Odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.
Przygotuj brytfankę na której będziesz piec warkocz drożdżowy, potem wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut.
Warkocz drożdżowy powinien się lekko przypiec, jednak nie przypalić. Kiedy będzie gotowy wyciągnij go i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek oraz posyp świeżym posiekanym rozmarynem.
Proponujemy podać naszą drożdżową bułkę razem z oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, a co więcej…pyszna będzie z sosem czosnkowym lub masłem ziołowym.
SMACZNEGO POŻERANIA ŻYCZY EKIPA ŻREM!
Warkocz drożdżowy idealnie nadaje się na śniadanie, a także do piwka, jako przekąska w letnie popołudnie.