ZUPA Z SAŁATY
Z SAŁATY: MASŁOWEJ, LODOWEJ, RZYMSKIEJ, WSZYSTKIE IDEALNIE NADAJĄ SIĘ DO UGOTOWANIA TEJ DELIKATNEJ W SMAKU ZUPY, CHOCIAŻ NIGDY BYŚMY SAMI NIE WPADLI NA TEN POMYSŁ.
Na koniec tygodnia w naszej lodówce było dużo różnych sałat, przeglądając jedną ze stron z przepisami ze świata, szukając opcji na ich wykorzystanie, napotkaliśmy właśnie tą zupę. Cóż innego mogliśmy zrobić? Trzeba było przyjąć wyzwanie! W końcu najważniejsze to żyć w imię zasady ZERO WASTE!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- RÓŻNEGO RODZAJU SAŁATY:
- MASŁOWA
- LODOWA
- RZYMSKA
- 2 CEBULE
- ZĄBEK CZOSNKU
- CEBULA DYMKA
- 1/3 PORA
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- PÓŁ ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO
- GARŚĆ ORZECHÓW WŁOSKICH
- SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Przygotuj garnek, nalej 1,2 l wody, następnie wrzuć masło i postaw na małym ogniu.
Wszystkie sałaty jakie masz, posiekaj na małe kawałki, potem wrzuć do gotującej wody, zmniejsz ogień, tak ażeby tylko bulgotała.
Obierz i pokrój cebulę, czosnek, jeśli masz to dymkę i pora, później dorzuć je do zupy.
Możesz do niej wrzucić chyba wszystkie zielone liściaste warzywa, oprócz cykorii, ponieważ jest bardzo gorzka w smaku. Co prawda znaleźliśmy też przepis na zupę z cykorii, jednak póki co nie jesteśmy przekonani do tego smaku.
Następnie dodaj gałkę muszkatołową i sos sojowy, duś zupę przez około 10 minut.
Kiedy warzywa będą gotowe, zmiksuj zupę na gładko, potem posól i oprósz pieprzem.
Zupa z sałaty jest bardzo dobra nawet bez zabielania, jeśli jednak lubisz bardziej kremowe zupy, możesz dodać śmietanki 30% lub mleczka kokosowego. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem ich do zupy, zahartować je w kubeczku lub wlewać już do przestudzonej zmiksowanej zupy.
Do zupy z sałaty świetnie pasują pokruszone orzechy włoskie, dodatkowo jeśli chcesz mieć coś chrupiącego, to polecamy odłożyć wcześniej trochę sałaty lodowej, najlepiej tą część blisko głąba, jest bardziej chrupiąca, pokroić ją w paski i dorzucić na talerz tuż przed podaniem. Może to być również kawałek pora.