ZUPA Z SAŁATY

ZUPA Z SAŁATY

Z SAŁATY: MASŁOWEJ, LODOWEJ, RZYMSKIEJ, WSZYSTKIE IDEALNIE NADAJĄ SIĘ DO UGOTOWANIA TEJ DELIKATNEJ W SMAKU ZUPY, CHOCIAŻ NIGDY BYŚMY SAMI NIE WPADLI NA TEN POMYSŁ.

Na koniec tygodnia w naszej lodówce było dużo różnych sałat, przeglądając jedną ze stron z przepisami ze świata, szukając opcji na ich wykorzystanie, napotkaliśmy właśnie tą zupę. Cóż innego mogliśmy zrobić? Trzeba było przyjąć wyzwanie! W końcu najważniejsze to żyć w imię zasady ZERO WASTE!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

  • RÓŻNEGO RODZAJU SAŁATY:
  • MASŁOWA
  • LODOWA
  • RZYMSKA
  • 2 CEBULE
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • CEBULA DYMKA
  • 1/3 PORA
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • PÓŁ ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO
  • GARŚĆ ORZECHÓW WŁOSKICH
  • SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZUPA Z SAŁATY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Przygotuj garnek, nalej 1,2 l wody, następnie wrzuć masło i postaw na małym ogniu.

ŻREM.PL, ZUPA Z SAŁATY,

Wszystkie sałaty jakie masz, posiekaj na małe kawałki, potem wrzuć do gotującej wody, zmniejsz ogień, tak ażeby tylko bulgotała.

ŻREM.PL, ZUPA Z SAŁATY,

Obierz i pokrój cebulę, czosnek, jeśli masz to dymkę i pora, później dorzuć je do zupy.

ŻREM.PL, ZUPA Z SAŁATY,

Możesz do niej wrzucić chyba wszystkie zielone liściaste warzywa, oprócz cykorii, ponieważ jest bardzo gorzka w smaku. Co prawda znaleźliśmy też przepis na zupę z cykorii, jednak póki co nie jesteśmy przekonani do tego smaku.

ŻREM.PL, ZUPA Z SAŁATY,

Następnie dodaj gałkę muszkatołową i sos sojowy, duś zupę przez około 10 minut.

ŻREM.PL, ZUPA Z SAŁATY,

Kiedy warzywa będą gotowe, zmiksuj zupę na gładko, potem posól i oprósz pieprzem.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZUPA Z SAŁATY, FOTOGRAFIA KULINARNA

Zupa z sałaty jest bardzo dobra nawet bez zabielania, jeśli jednak lubisz bardziej kremowe zupy, możesz dodać śmietanki 30% lub mleczka kokosowego. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem ich do zupy, zahartować je w kubeczku lub wlewać już do przestudzonej zmiksowanej zupy.

ŻREM.PL, ZUPA Z SAŁATY,

Do zupy z sałaty świetnie pasują pokruszone orzechy włoskie, dodatkowo jeśli chcesz mieć coś chrupiącego, to polecamy odłożyć wcześniej trochę sałaty lodowej, najlepiej tą część blisko głąba, jest bardziej chrupiąca, pokroić ją w paski i dorzucić na talerz tuż przed podaniem. Może to być również kawałek pora.

ŻREM.PL, ZUPA Z SAŁATY,

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZUPA Z SAŁATY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

PORA NA PORA

CZERWONE SPAGHETTI HOT


ZUPA Z SAŁATY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.