SAŁATKA Z GRANATEM
Z GRANATEM, SOCZYSTYM I MOCNO BORDOWYM, KWASKOWYM, W ŻÓŁTYM TOWARZYSTWIE.
Od czasu do czasu warto pokombinować z sałatkami. O tej porze roku mamy mnóstwo kolorowych warzyw, a także jeśli masz ogródek z ziołami, to i kwiatów ci nie zabraknie. Na szczęście są takie zioła jak mięta, melisa czy szałwia, które rosną jak szalone, nawet nie trzeba o nich specjalnie pamiętać.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJI: 2
SKŁADNIKI
- PÓŁ GRANATU
- 3 POMIDORY KUMATO
- 4 ŻÓŁTE MINI PAPRYCZKI LUB JEDNA DUŻA
- PÓŁ SZKLANKI CZARNYCH OLIWEK
- 10 ŻÓŁTYCH POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- GĘSTY OCET BALSAMICZNY
- OPCJONALNIE KWIATOSTANY JAKIEGOŚ ZIOŁA – U NAS SZAŁWII
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
- ŁYŻECZKA SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kiedy kupujesz owoc granatu pamiętaj, aby skórka była lekko twarda, przysuszuszona i miała wgłębienia, to znak, że owoc jest dojrzały i będzie bardzo soczysty.
Obieranie granatu jest łatwe, jeśli tylko wiesz jak to zrobić.
Umyj go dokładnie pod bieżącą wodą,natnij owoc dookoła na 1/3 wysokości, ściągnij mniejszą część skórki, następnie natnij w miejscach, gdzie widać przegrody i usuń resztę.
Rozewrzyj owoc i delikatnie wyciągnij bordowe nasiona, potem odłóż je do miseczki.
Umyte pomidory kumato i małe pomidorki koktajlowe pokrój, kumato na plastry, koktajlowe na połówki.
Czarne oliwki przepłucz pod bieżącą wodą na sitku, później wrzuć do miski z granatem.
Żółte mini papryczki pokrój w krążki, następnie usuń z nich nasiona.
Na talerzu ułóż pomidory kumato, na nich pomidorki koktajlowe, później dodaj krążki żółtej papryczki i czarne oliwki.
Na koniec posyp nasionami granatu i kwiatkami szałwii, potem skrop sałatkę cytryną i polej gęstym sosem balsamicznym.
Sałatka z granatem pięknie się prezentuje, zatem jest idealna na proszoną kolację jako przystawka. Możesz przygotować do niej duże grzanki, które przed pieczeniem lekko posmaruj masłem czosnkowym, później wyłóż je w koszyczku lub na dużym półmisku i umieść na środku stołu.