CZERWONE SPAGHETTI

CZERWONE SPAGHETTI

CZERWONE, ALE DLA MAŁEGO ŻARŁOKA, BOWIEM MNIEJ PIKANTNE I ZNACZNIE BARDZIEJ KOLOROWE, JEDYNE CO NIEZMIENNE TO, ŻE TONY GRANA PADANO MUSZĄ BYĆ!

Czerwone spaghetti – a’la bolognese, szybkie i tanie danie, uniwersalne, ponieważ lubi je każdy duży i mały żarłok.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg MIĘSA WIEPRZOWEGO MIELONEGO
  • PÓŁ PACZKI MAKARONU SPAGHETTI (200 g)
  • 2 POMIDORY
  • 4 POMIDORKI KOKTAJLOWE
  • 3/4 SZKLANKI PASSATY POMIDOROWEJ
  • 4 PAPRYCZKI MINI CZERWONE UB ŻÓŁTE
  • 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
  • KILKA LIŚCI ŚWIEŻEJ BAZYLII LUB 1/2 ŁYŻECZKI SUSZONEJ
  • CEBULA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • SÓL I PIEPRZ
  • OLIWA Z OLIWEK

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CZERWONE SPAGHETTI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Nalej wodę do garnka, posól, dodaj łyżkę oliwy, wrzuć makaron spaghetti, później gotuj dotąd, aż będzie al dente, przegotowany makaron to zabójstwo dla całej potrawy.

ŻREM.PL, CZERWONE SPAGHETTI,

Pomidory i paprykę dokładnie umyj po bieżącą wodą, pokrój w kostkę, następnie obierz cebulę i czosnek, potem posiekaj.

ŻREM.PL, CZERWONE SPAGHETTI,

Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, później dorzuć mięso mielone i duś je na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty.

ŻREM.PL, CZERWONE SPAGHETTI,

Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, wsyp mieloną czerwoną paprykę, przemieszaj, potem wlej passatę pomidorową. Jeśli nie masz świeżej bazylii, wrzuć dodaj teraz suszoną, jeśli natomiast masz świeżą, wsyp ją pod koniec smażenia.

Duś na małym ogniu przez około 10 minut.

ŻREM.PL, CZERWONE SPAGHETTI,

Kiedy warzywa będą lekko podsmażone, wrzuć posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.

ŻREM.PL, CZERWONE SPAGHETTI,

Zetrzyj kawałek grana padano, następnie wiórki przesyp do miseczki.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CZERWONE SPAGHETTI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyłóż na talerz makaron, na nim mięso z sosem, natomiast obok postaw miseczkę z serem, każdy mały żarłok nabierze go tyle, ile zechce!

ŻREM.PL, CZERWONE SPAGHETTI, ŻET BOX

Czerwone spaghetti – a’la bolognese świetnie nadaje się do odgrzewania, ponieważ przeważnie gotujemy za dużo makaronu, nawet już wymieszane odkładamy do słoika, kiedy nasz mały żarłok łapie głód, jesteśmy uratowani, 5 minut i gotowe!



POLECAMY DO POŻARCIA

MNIAM, MNIAM, MNIAM, MNIAM

CYTRYNOWE PANCAKES


CZERWONE SPAGHETTI DLA MAŁEGO ŻARŁOKA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.