CZERWONE SPAGHETTI
CZERWONE, ALE DLA MAŁEGO ŻARŁOKA, BOWIEM MNIEJ PIKANTNE I ZNACZNIE BARDZIEJ KOLOROWE, JEDYNE CO NIEZMIENNE TO, ŻE TONY GRANA PADANO MUSZĄ BYĆ!
Czerwone spaghetti – a’la bolognese, szybkie i tanie danie, uniwersalne, ponieważ lubi je każdy duży i mały żarłok.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 0,5 kg MIĘSA WIEPRZOWEGO MIELONEGO
- PÓŁ PACZKI MAKARONU SPAGHETTI (200 g)
- 2 POMIDORY
- 4 POMIDORKI KOKTAJLOWE
- 3/4 SZKLANKI PASSATY POMIDOROWEJ
- 4 PAPRYCZKI MINI CZERWONE UB ŻÓŁTE
- 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- KILKA LIŚCI ŚWIEŻEJ BAZYLII LUB 1/2 ŁYŻECZKI SUSZONEJ
- CEBULA
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- SÓL I PIEPRZ
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Nalej wodę do garnka, posól, dodaj łyżkę oliwy, wrzuć makaron spaghetti, później gotuj dotąd, aż będzie al dente, przegotowany makaron to zabójstwo dla całej potrawy.
Pomidory i paprykę dokładnie umyj po bieżącą wodą, pokrój w kostkę, następnie obierz cebulę i czosnek, potem posiekaj.
Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, później dorzuć mięso mielone i duś je na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty.
Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, wsyp mieloną czerwoną paprykę, przemieszaj, potem wlej passatę pomidorową. Jeśli nie masz świeżej bazylii, wrzuć dodaj teraz suszoną, jeśli natomiast masz świeżą, wsyp ją pod koniec smażenia.
Duś na małym ogniu przez około 10 minut.
Kiedy warzywa będą lekko podsmażone, wrzuć posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.
Zetrzyj kawałek grana padano, następnie wiórki przesyp do miseczki.
Wyłóż na talerz makaron, na nim mięso z sosem, natomiast obok postaw miseczkę z serem, każdy mały żarłok nabierze go tyle, ile zechce!
Czerwone spaghetti – a’la bolognese świetnie nadaje się do odgrzewania, ponieważ przeważnie gotujemy za dużo makaronu, nawet już wymieszane odkładamy do słoika, kiedy nasz mały żarłok łapie głód, jesteśmy uratowani, 5 minut i gotowe!