TERIYAKI CZIKEN
TERIYAKI – BŁYSZCZĄCY KURCZAK W SOSIE, OKRASZONY BIAŁYM SEZAMEM, ABYŚ ODKRYŁ SMAKI AZJI I ZNÓW SPOTKAŁ BURGUNDOWĄ NIEZNAJOMĄ.
Sos teriyaki, to głównie połączenie sosu sojowego, imbiru oraz miodu, bowiem to dzięki nim powstaje aromatyczna marynata do mięs, ryb, czy tofu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
TERIYAKI SOS
- 3 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
- 3 ŁYŻKI WODY
- ŁYŻECZKA OLEJU SEZAMOWEGO
- 2 ŁYŻKI MIODU, MOŻE BYĆ WIELOKWIATOWY
- ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- ŁYŻECZKA OCTU RYŻOWEGO
- 3 CM ŚWIEŻEGO IMBIRU
- PÓŁ ŁYŻECZKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
CZIKEN I SURÓWKA
- 2 PIERSI POJEDYNCZE Z KURCZAKA
- ŁYŻKA BIAŁEGO SEZAMU
- 200 g BIAŁEGO RYŻU
- ZIELONA CEBULKA
- BURGUNDOWA NIEZNAJOMA
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ryż ugotuj, piersi z kurczaka opłucz zimną wodą, następnie pokrój w kostkę. Przygotuj wysoką patelnię, wlej odrobinę oliwy, potem podsmaż kurczaka na małym ogniu.
Do miski wlej sos sojowy, wodę, olej sezamowy, ocet ryżowy, potem wymieszaj. Dodaj miód, cukier trzcinowy oraz pokrojone w małą kosteczkę imbir i czosnek, później wsyp mąkę kukurydzianą, następnie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi.
Polecamy miód z pasieki „U ŚLIWY”, znajdziesz go tutaj:
Wlej całą zawartość miski na patelnię i dokładnie wymieszaj, potem pozostaw na małym ogniu na około 5 minut.
Całość posyp ziarenkami białego sezamu, później posiekaną zieloną cebulką.
Do kurczaka w sosie teriyaki proponujemy także naszą azjatycką surówkę z czerwonej kapusty, przepis na nią znajdziesz tutaj:
Kurczaka teriyaki podaj na talerzu razem z ugotowanym białym ryżem i surówką, potem już możesz pożerać swój pyszny obiad!
Ten obiad możesz spokojnie przechować w szklanym naczyniu, więc na drugi dzień, po odgrzaniu będzie równie dobry. Wsadź go do naczynia żaroodpornego, potem zalej odrobiną wody i umieść na 10 minut w rozgrzanym piekarniku, dzięki temu odzyska świeżość.