TERIYAKI CZIKEN

TERIYAKI CZIKEN

TERIYAKI – BŁYSZCZĄCY KURCZAK W SOSIE, OKRASZONY BIAŁYM SEZAMEM, ABYŚ ODKRYŁ SMAKI AZJI I ZNÓW SPOTKAŁ BURGUNDOWĄ NIEZNAJOMĄ.

Sos teriyaki, to głównie połączenie sosu sojowego, imbiru oraz miodu, bowiem to dzięki nim powstaje aromatyczna marynata do mięs, ryb, czy tofu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

TERIYAKI SOS

  • 3 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
  • 3 ŁYŻKI WODY
  • ŁYŻECZKA OLEJU SEZAMOWEGO
  • 2 ŁYŻKI MIODU, MOŻE BYĆ WIELOKWIATOWY
  • ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • ŁYŻECZKA OCTU RYŻOWEGO
  • 3 CM ŚWIEŻEGO IMBIRU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI MĄKI KUKURYDZIANEJ

CZIKEN I SURÓWKA

  • 2 PIERSI POJEDYNCZE Z KURCZAKA
  • ŁYŻKA BIAŁEGO SEZAMU
  • 200 g BIAŁEGO RYŻU
  • ZIELONA CEBULKA
  • BURGUNDOWA NIEZNAJOMA

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, TERIYAKI CHICKEN, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ryż ugotuj, piersi z kurczaka opłucz zimną wodą, następnie pokrój w kostkę. Przygotuj wysoką patelnię, wlej odrobinę oliwy, potem podsmaż kurczaka na małym ogniu.

ŻREM.PL, SEPARATOR, TERIYAKI CHICKEN

Do miski wlej sos sojowy, wodę, olej sezamowy, ocet ryżowy, potem wymieszaj. Dodaj miód, cukier trzcinowy oraz pokrojone w małą kosteczkę imbir i czosnek, później wsyp mąkę kukurydzianą, następnie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi.

ŻREM.PL, SEPARATOR, TERIYAKI CHICKEN

Polecamy miód z pasieki „U ŚLIWY”, znajdziesz go tutaj:

PASIEKA U ŚLIWY


Wlej całą zawartość miski na patelnię i dokładnie wymieszaj, potem pozostaw na małym ogniu na około 5 minut.

ŻREM.PL, SEPARATOR, TERIYAKI CHICKEN

Całość posyp ziarenkami białego sezamu, później posiekaną zieloną cebulką.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, TERIYAKI CHICKEN, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, SEPARATOR, TERIYAKI CHICKEN

Do kurczaka w sosie teriyaki proponujemy także naszą azjatycką surówkę z czerwonej kapusty, przepis na nią znajdziesz tutaj:

BURGUNDOWA NIEZNAJOMA

Kurczaka teriyaki podaj na talerzu razem z ugotowanym białym ryżem i surówką, potem już możesz pożerać swój pyszny obiad!



Ten obiad możesz spokojnie przechować w szklanym naczyniu, więc na drugi dzień, po odgrzaniu będzie równie dobry. Wsadź go do naczynia żaroodpornego, potem zalej odrobiną wody i umieść na 10 minut w rozgrzanym piekarniku, dzięki temu odzyska świeżość.



POLECAMY DO POŻARCIA

FLAMMKUCHEN Z DYNIĄ I KAKI

LEMON CURD


TERIYAKI CZIKEN ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.