MORELOWY CHUTNEY

MORELOWY CHUTNEY

CHUTNEY TO ŚWIETNA ALTERNATYWA, DLA TYCH, CO LUBIĄ SŁODYCZ, LECZ TAKŻE GUSTUJĄ W PIKANTNYCH AKCENTACH, JAK CHILLI I IMBIR.

Morelowy, bo właśnie teraz możemy je kupić i właśnie teraz smakują najlepiej.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJI:1


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOWY CHUTNEY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SKŁADNIKI

  • 10 MORELI
  • 3 TWARDE JABŁKA
  • ŁYŻECZKA NASION SEZAMU
  • ŁYŻKA PASTY CHILLI
  • ŁYŻECZKA PISTACJI
  • 1/4 SZKLANKI OCTU WINNEGO
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU
  • SZCZYPTA CYNAMONU
  • 2 CM ŚWIEŻEGO IMBIRU
  • 1/2 ŁYŻECZKI KARDAMONU
  • SZCZYPTA TŁUCZONEGO CZARNEGO PIEPRZU I SOLI
  • 1/2 ŁYŻECZKI KURKUMY

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOWY CHUTNEY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na lekko rozgrzaną patelnię wsyp kumin, kardamon i pieprz, następnie wrzuć obrane i pokrojone w dość duże kawałki jabłka oraz pokrojone w ósemki morele, najlepiej by były lekko niedojrzałe.

ŻREM.PL, MORELOWY CHUTNEY, SEPARATOR

Dodaj sól, wlej ocet winny, potem zasyp wszystko cukrem i przemieszaj, smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, pilnuj aby się nie przypaliło.

ŻREM.PL, MORELOWY CHUTNEY, SEPARATOR

Imbir obierz i pokrój w maleńką kostkę, potem wrzuć na patelnię.

ŻREM.PL, MORELOWY CHUTNEY, SEPARATOR

Dodaj pastę chilli, kurkumę, cynamon, później dorzuć nasiona sezamu.

ŻREM.PL, MORELOWY CHUTNEY, SEPARATOR

Trzymaj na ogniu przez następne 3-5 minut, tak aby uzyskać dość kleistą, lecz lejącą konsystencję sosu.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOWY CHUTNEY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREMOWA propozycja podania chutneyu morelowego, a więc startujemy:

Chleb, oczywiście na zakwasie, do naszego tradycyjnego chleba – bazy dodaliśmy tym razem pokrojone w krążki czarne oliwki, przepis znajdziecie tutaj:

CHLEB ŻYTNI OD Ż

ZAKWAS ŻYTNI

… a także z chlebem ziołowym:

CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA

Na chleb wyłóż chutney morelowy, później wierzch posyp pokruszonym serem błękitnym pleśniowym Lazur.

ŻREM.PL, MORELOWY CHUTNEY, SEPARATOR

Chutney morelowy możesz również podać do naleśników z serem na słodko.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOWY CHUTNEY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, MORELOWY CHUTNEY, SEPARATOR

Chutney możesz przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce, lub zawekować, więc będziesz mógł po niego sięgnąć, kiedy tylko zapragniesz.

Świetnie pasuje zarówno do serów białych jak i żółtych, sos z moreli pasuje także do grillowanej piersi z kurczaka.

Wszystkie te pomysły na chutney możesz zapakować do swojego lunch boxa, potem rozkoszować się słodko pikantnym smakiem w trakcie przerwy obiadowej w pracy.


To nie pierwszy chutney, dwa zrobiliśmy już jakiś czas temu, a mianowicie jeden z mango, drugi z rabarbarem, równie pyszne, przepis na nie znajdziecie tutaj:

CHUTNEY Z MANGO

RABARBAR I ŚLIWKI



POLECAMY DO POŻARCIA

FALAFEL

ZIELONA SZAKSZUKA


MORELOWY CHUTNEY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.