HUMMUSOWA BAZA

HUMMUSOWA BAZA

HUMMUS, ŚWIEŻO UPIECZONA PITA, OLIWA Z OLIWEK I ZAPACH KUMINU UNOSZĄCY SIĘ W POWIETRZU, BOWIEM TO WŁAŚNIE WSPOMNIENIA JORDAŃSKICH ŚNIADAŃ.

Hummusowa baza, to nic innego jak kremowy hummus bez dodatków, który możesz, ale nie musisz połączyć z innymi składnikami. Aby zmienić jego smak możesz dodać chilli, suszone pomidory lub sok z czerwonych i chrzan.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN

PORCJI:1

SKŁADNIKI

  • 800 g CIECIERZYCY
  • ŁYŻKA PASTY TAHINI
  • ŁYŻECZKA MIELONEGO KUMINU – KMINU RZYMSKIEGO
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
  • 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 3 ŁYŻKI PRZEGOTOWANEJ WODY
  • NATKA PIETRUSZKI
  • PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
  • ŁYŻECZKA SOLI

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, HUMMUSOWA BAZA, HUMMUS, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, cieciorka, możesz kupić ją ugotowaną puszkowaną lub suchą i ugotować.

Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie, dzień wcześniej wsyp ją do miski, zalej wodą i nie przestrasz się w nocy jak usłyszysz huk, to właśnie cieciorka będzie namakać i strzelać.

Następnego dnia opłucz ją, przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj aż zmięknie, mniej więcej 30 – 40 minut.

ŻREM.PL, HUMMUSOWA BAZA, SEPARATOR,

Przygotuj maszynkę do mielenia, przepuść cieciorkę trzy razy, potem przełóż ją do dużej miski.

ŻREM.PL, HUMMUSOWA BAZA, SEPARATOR,

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, wyciśnij sok z cytryny, potem dodaj do cieciorki.

ŻREM.PL, HUMMUSOWA BAZA, SEPARATOR,

Do przygotowania hummusu potrzebujemy tahini, czyli masła w 100% wyprodukowanego z prażonego sezamu. Tym razem użyliśmy Tahini firmy Primavika, kupione w sklepie Carrefour, natomiast cena to jedynie około 6 zł.


TAHINI

ŻREM.PL, HUMMUS PAPRYKOWY, SEPARATOR,

Dodaj pastę tahini, wodę i oliwę z oliwek, później pieprz i sól, dalej mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.

ŻREM.PL, HUMMUS PAPRYKOWY, SEPARATOR,

Jeśli pasta będzie wciąż za gęsta, dodaj oliwy z oliwek, potem dokładnie wymieszaj.

ŻREM.PL, HUMMUSOWA BAZA, SEPARATOR,

Całą masę miksuj blenderem, dopóki otrzymasz jednolity, gładki hummus.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, HUMMUSOWA BAZA, HUMMUS, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Przełóż do miseczki, polej oliwą z oliwek, potem posyp posiekaną natką pietruszki.

ŻREM.PL, HUMMUSOWA BAZA, SEPARATOR,

HUMMUSOWA BAZA, MIANOWICIE Z CZYM JĄ MOŻEMY POŻREĆ?

Jeśli masz pitę, możesz ją nafaszerować hummusem, włożyć dwa plasterki żółtego sera, kilka plasterków czerwonej cebuli i na to wszystko wyłożyć kiełki azjatyckie.

ŻREM.PL, HUMMUSOWA BAZA, SEPARATOR,

Będzie też świetnie pasował do pociętych w słupki marchewek lub ogórka oraz do selera naciowego.

ŻREM.PL, HUMMUSOWA BAZA, SEPARATOR,

Podaj z chlebkiem naan, lub z tortillą.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, NAAN, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Jeśli chcesz upiec chlebek sam, to przepis na naan znajdziesz tutaj:

NAAN



POLECAMY DO POŻARCIA

BABA GANOUSH

FALAFEL


HUMMUSOWA BAZA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.