BATATY Z PIECA

BATATY Z PIECA

BATATY PIECZEMY TAK JAK WSZYSTKIE WARZYWA, BOWIEM PIECZONE SMAKUJĄ NAJLEPIEJ!

Niby słodkie, niby ziemniaki, a jednak całkiem ciekawe, do tego z masełkiem są mega smooth…

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

  • 4 BATATY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
  • 5 ŁYŻEK MASŁA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • JOGURT NATURALNY LUB GRECKI
  • BAZYLIA, NATKA PIETRUSZKI, OREGANO LUB TYMIANEK
  • SÓL
  • PIEPRZ

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PIECZONE BATATY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bataty umyj pod bieżącą wodą, potem wsadź do nagrzanego na 220°C piekarnika na 15-20 minut.

ŻREM.PL, PIECZONE BATATY, SEPARATOR

Do miseczki przełóż jogurt i wymieszaj go z ziołami, takimi jakie masz, mogą to być: bazylia, tymianek, oregano lub zielona cebulka czy natka pietruszki, potem posól i popieprz.

ŻREM.PL, PIECZONE BATATY, SEPARATOR

Bardzo dobrym dodatkiem do batatów będzie również sos czosnkowy, który znajdziesz także tutaj:

SOS CZOSNKOWY

ŻREM.PL, PIECZONE BATATY, SEPARATOR

Masło przełóż do miski i odstaw na 5 minut aż zmięknie, później zgnieć je widelcem, dodaj sprasowany czosnek, dopraw solą i pieprzem, potem wymieszaj.

Przepis na masło ziołowe znajdziesz na naszej stronie, jeśli chcesz zobaczyć jak je zrobić, kliknij tutaj:

ŻREMY MASEŁKO Z ZIOŁEM

ŻREM.PL, PIECZONE BATATY, SEPARATOR

Upieczone rozkrój, następnie posmaruj masłem czosnkowym, możesz również polać je jogurtem z ziołami. Jeśli podajesz je dla znajomych, wtedy jogurt z ziołami i masło czosnkowe przełóż np. do słoika, będzie się w nim ładnie prezentować, a każdy będzie mógł wybrać, to na co ma akurat ochotę.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PIECZONE BATATY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, PIECZONE BATATY, SEPARATOR, LUNCH BOX

PIECZONE BATATY I ZERO WASTE

Żyjąc w imię zasady ZERO WASTE – z pieczonych batatów możemy przyrządzić pyszne kluseczki polane masłem szałwiowym. Możesz je schować do szklanego pojemnika, następnie zabrać ze sobą do pracy. Starty ser zapakuj osobno i posyp nim podgrzane gnocchi!

Jeśli chcesz spróbować je ugotować, to przepis znajdziesz tutaj:

GNOCCHI Z BATATÓW

ŻREM.PL, PIECZONE BATATY, SEPARATOR, ZERO WASTE


POLECAMY DO POŻARCIA

SZPARAGI PIECZONE

PIECZONE WARZYWA


BATATY Z PIECA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.