MNIAM, MNIAM, MNIAM, MNIAM
KOLOROWA GALARETKA ZAWSZE BĘDZIE KRÓLOWAĆ WŚRÓD ULUBIONYCH DZIECIĘCYCH SŁODKOŚCI.
Dawniej robiliśmy ptasie mleczko, a w nim galaretki, ekipa ŻREM postanowiła zrobić to na odwrót, więc zobaczcie jak nam wyszło.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN
PORCJE: 10
SKŁADNIKI
- 4-5 KOLOROWYCH GALARETEK
- 1 GALARETKA TRANSPARENTNA KRYSTALICZNA
- 2 KUBECZKI ŚMIETANKI 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj tyle miseczek, ile będziesz mieć kolorów.
Zagotuj wodę, odmierz po 400 ml i wlej do każdego z naczyń, następnie wsyp kolorowe galaretki i dokładnie wymieszaj.
Śmietankę 30% rozlej do tylu szklaneczek, ile masz kolorów, później każdy kolor przed wymieszaniem zahartuj. Tak więc, weź 5 łyżek pierwszej galaretki i przelej do szklaneczki ze śmietanką, wymieszaj i wlej do reszty galaretki, ponownie przemieszaj. Czynność powtórz z resztą kolorów.
Po połączeniu wszystkich galaretek ze śmietanką i ostygnięciu otrzymasz z nich tasie mleczko, jeśli chcesz, aby miało intensywny kolor dodaj barwniki spożywcze.
Pokrój je ja sześciany, później wrzuć do brytfanki o wymiarach 15cm x 20cm x 10cm.
Rozrób galaretkę krystaliczną, odstaw do przestygnięcia, potem zalej ptasie mleczko.
Galaretkę wsadź do lodówki, gdy będziesz go wyciągać, zanurz brytfankę w ciepłej wodzie dosłownie na 10 sekund, następnie wyłóż na paterę.
Galaretka świetnie prezentuje się bez dodatków, jednak możesz pokusić się o ubicie bitej śmietany i posypanie jej owocami sezonowymi.