TRUSKAWKOWA ROLADA

TRUSKAWKOWA ROLADA

TRUSKAWKOWA, BO TO NASZ ULUBIONY OWOC, JEDNAK W TYM ROKU TO BARDZO DROGI RARYTAS.

Ceny truskawek sięgają zenitu, to wprost nie do wyobrażenia, dawniej było ich tak dużo, że na każde drugie śniadanie babcie kroiły je na pół i sypały obficie cukrem…to były czasy.

Naszą roladę ekipa ŻREM jadła z szacunkiem!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN

PORCJE: 10

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 3/4 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 1/4 SZKLANKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 5 JAJEK
  • 20 TRUSKAWEK
  • ŁYŻECZKA SKÓRKI Z LIMONKI

KREM

  • OPAKOWANIE SERKA MASCARPONE
  • KUBEK ŚMIETANKI 30% (200 g)
  • 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • ŚMIETAN FIX

– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj duże naczynie w którym będziesz ubijać białka, potem do osobnej miski przesiej mąkę pszenna tortową i ziemniaczaną.

ŻREM.PL, TRUSKAWKOWA ROLADA, SEPARATOR

Ubij białka na sztywno, potem dodaj po jednym żółtku i miksuj.

ŻREM.PL, TRUSKAWKOWA ROLADA, SEPARATOR

Dalej miksując dodawaj cukier, następnie wsypuj po troszkę mąki i mieszaj delikatnie rózgą, potem wsyp skórkę z limonki, mieszaj aż masa stanie się jednolita.


– ŻREM.PL –

Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, później wylej na nią ciasto.

ŻREM.PL, TRUSKAWKOWA ROLADA, SEPARATOR

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C, potem piecz przez 14 minut.

ŻREM.PL, TRUSKAWKOWA ROLADA, SEPARATOR

Przygotuj kawałek papieru do wypieków, tej samej wielkości co wcześniej, później wyciągnij ciasto, połóż na papierze, teraz ściągnij ten papier, na którym się piekło, następnie delikatnie zroluj i odstaw do przestygnięcia.


– ŻREM.PL –

W tym czasie przygotuj masę, więc do miski przełóż śmietankę 30%, miksuj przez chwilkę, dodaj cukier puder i śmietan fix, dalej miksuj, następnie wrzuć serek mascarpone, mieszaj dopóki wszystkie składniki się połączą, dodaj pokrojone w kosteczkę truskawki.

ŻREM.PL, TRUSKAWKOWA ROLADA, SEPARATOR

Teraz rozwiń wystudzoną roladę, wyłóż na nią puszysta masę i delikatnie zroluj, później owiń roladę folią spożywczą i schowaj do lodówki na dwie godziny, dzięki temu biszkopt zmięknie i stanie się bardziej wilgotny. Oczywiście jeśli nie masz czasu, możesz jeść ja od razu!


– ŻREM.PL –

Jeśli chcesz możesz udekorować roladę np. dużymi wiórkami kokosowymi i voilà!



POLECAMY DO POŻARCIA

RIO

CYTRYNOWE PANCAKES

TRUSKAWKOWA ROLADA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



2 thoughts on “TRUSKAWKOWA ROLADA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.