SCHABOWY RAZ

SCHABOWY RAZ

TRADYCYJNY SCHABOWY Z BURACZKAMI NA CIEPŁO, WIĘCEJ NIC NIE TRZEBA JUŻ PISAĆ, BOWIEM TO DANIE ZNA KAŻDY Z NAS I WCIĄŻ CHCEMY JE JEŚĆ!

Wczoraj w sklepie było tak wiele świeżutkiego mięsiwa, że aż nie mogliśmy się zdecydować co zjemy na obiad. Wtedy piękny różowy schab zawołał: pamiętacie mnie jeszcze? i tak wylądował w naszym ŻREMOWYM koszyku, więc coby tradycji stało się zadość raz w roku schabowy trzeba zjeść!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

SCHABOWY

  • 4 PLASTRY SCHABOWEGO
  • MĄKA
  • JAJKO
  • PANIERKA PANKO LUB ZWYKŁA BUŁKA TARTA
  • CZARNY PIEPRZ
  • SÓL
  • SMALEC, MASŁO LUB OLEJ RZEPAKOWY

BURACZKI

  • 5 UGOTOWANYCH, ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BURAKÓW CZERWONYCH
  • 5 ŁYŻEK CUKRU KRYSZTAŁU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 100 g ŚMIETANY 18%

ZIEMNIACZKI

  • ŁYŻKA ŚWIERZEGO KOPERKU
  • 20 MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

ŻREM.PL, FOT.MICHAŁ ŁEPECKI, SCHABOWY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka z posoloną wodą, później ugotuj.

ŻREM.PL, SCHABOWY

Plastry schabowego zbij jak należy tłuczkiem, czyli nie za cienko, nie za grubo.

ŻREM.PL, SCHABOWY

Każdy z nich posól i oprósz pieprzem, następnie przygotuj trzy głębokie talerze. Do pierwszego wsyp mąkę pszenną, do drugiego wbij jajko, potem rozmąć je, w trzecim ma być bułka tarta. Jeśli masz panierkę panko, dosyp ją do bułki tartej, potem wymieszaj, dzięki temu schabowy będzie bardziej chrupiący.

ŻREM.PL, SCHABOWY

Plaster schabowego wsadź do pierwszego talerza, obtocz w mące, później wsadź do drugiego talerza, z obu stron zamocz w jajku, potem wsadź do trzeciego talerza, dokładnie obtocz w bułce tartej.

ŻREM.PL, SCHABOWY

Smaż z obu stron, na rozgrzanej patelni, na smalcu, jeśli jednak nie lubisz zapachu smalcu, możesz usmażyć je na maśle, lub oleju rzepakowym. Kiedy będą złociste z obu stron, to znak, że już są gotowe.


ŻREM.PL, FOT.MICHAŁ ŁEPECKI, SCHABOWY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

BURACZKI

Buraki zetrzyj na tarce, następnie w rondelku rozpuść masło, dodaj buraki i duś przez 5 minut na małym ogniu.

ŻREM.PL, SCHABOWY

Wsyp cukier, wymieszaj, później do śmietany wrzuć łyżkę buraków, zamieszaj, w ten sposób śmietana się zahartuje, a dzięki temu nie zetnie się w burakach.

ŻREM.PL, SCHABOWY

Teraz dodaj śmietanę do reszty buraków w rondelku, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie zamieszaj, następnie pozostaw na małym ogniu na kolejne 5 minut.


ŻREM.PL, FOT.MICHAŁ ŁEPECKI, SCHABOWY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Ugotowane ziemniaki, odcedź, posmaruj odrobiną masła, posyp koperkiem, następnie wyłóż kotlet schabowy i z boku w miseczce podaj buraki czerwone…hmmm smak dzieciństwa zawsze będzie nam bliski, niedzielne obiadki i schabowy…mniam!



POLECAMY DO POŻARCIA

JABŁKOWA CHMURKA

ZREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA, AMORE POMMODORE, FOTOGRAFIA KULINARNA, ZUPA, ZUPA POMIDOROWA, POMIDORY, CEBULA, CZOSNEK, SKÓRKA Z CYTRYNY,TYMIANEK, MLEKO KOKOSOWE, IBIR, LUNCH, OBIAD, ZERO WASTEAMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA ZUPA POMIDOROWA

SCHABOWY RAZ ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.