SZPARAGI PIECZONE
Śródziemnomorskie, jednak dostępne prawie w każdym warzywniaku, bowiem sezon w pełni.
Już od jakiegoś czasu bardzo modne, łatwe do przygotowania, a do tego smaczne, postanowiliśmy to sprawdzić, więc zaczniemy od czegoś prostego.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS:50 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- DUŻY PĘCZEK ŚWIERZYCH SZPARAGÓW
- PLASTERKI GOTOWANEGO BOCZKU, TYLE ILE SZTUK SZPARAGÓW
- 2 CZERWONE CEBULE
- 10 MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
- PÓŁ ŁYŻECZKI CZARNEGO PIEPRZU
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
- 50 ml OLIWY Z OLIWEK
SOS KOPERKOWY
- 200 g JOGURTU GRECKIEGO
- GARŚĆ ŚWIERZEGO KOPERKU
- ZĄBEK CZOSNKU
- KILKA KROPEL OLIWY Z OLIWEK
- SZCZYPTA SOLI I PIEPRZU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szparagi umyj pod bieżącą wodą, potem usuń zdrewniałą końcówkę, plasterki boczku owiń wokół każdego szparaga, następnie ułóż jeden obok drugiego na papierze do wypieków.
Ziemniaki umyj, pokrój na ósemki, wrzuć do miski, polej oliwą z oliwek, dodaj szczyptę soli i pieprzu, potem wymieszaj.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój na ćwiartki, później wyłóż na papier do wypieków.
Warzywa poukładaj tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki temu wszystkie równomiernie się przypieką.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 minut, albo jeśli lubisz bardziej przypieczone ziemniaczki, wyciąg szparagi i pozostaw resztę jeszcze na około 10 minut w piekarniku.
W tym czasie przygotuj sos koperkowy, więc do miseczki przełóż jogurt grecki, garść posiekanego koperku, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pierzem, potem dokładnie wymieszaj. Wierzch sosu możesz skropić oliwą z oliwek oraz posypać świeżym koperkiem.
Polecamy również pieczone szparagi z SOSEM CZOSNKOWYM, jeśli chcesz go zrobić sam, przepis znajdziesz TUTAJ:
GRILL Ż
Warzywa możesz zrobić na grillu, jednak zwróć uwagę, że kawałki warzyw są małe, mogą spaść prosto do paleniska, dlatego polecamy zaopatrzyć się w siatkę do grillowania – koszt 16-30 zł lub matę teflonową, koszt około 25 zł.
Jeśli użyjesz bambusowych patyków, pamiętaj aby pozostawić większe odstępy między kawałkami, dzięki temu równomiernie się upieką.
PIECZONE
Większość warzyw smakuje wyśmienicie, jeśli je upieczemy i podamy z sosami lub dipami. Umyte i pokrojone wrzuć je do miski, polej oliwą z oliwek posyp przyprawami na które akurat masz ochotę, wymieszaj, potem wyłóż na papierze do pieczenia i voilà!
Jeśli masz ochotę wypróbować inne warzywa do pieczenia, zajrzyj tutaj:
POLECAMY DO POŻARCIA
AMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA ZUPA POMIDOROWA