TARTA Z CUKINIĄ
TYM RAZEM TARTA – CHOCIAŻ TAK NA PRAWDĘ NIE TARTA, A RACZEJ GNIECIONA, WYTRAWNA LECZ DELIKATNA O LEKKIEJ CZOSNKOWEJ NUCIE.
Specjalność ŻREM, to właśnie ciasto na tartę, sekretem jest wielka łapa mego męża, który w mistrzowski sposób wyrabia to ciasto.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN
PORCJI: 12
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
- 50 g RYŻU
FARSZ
- 3 LUB 4 CUKINIE
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- 3 JAJKA
- 50 g SERA MOZZARELLI
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- ŚWIEŻA CZERWONA PAPRYCZKA CHILLI – opcjonalnie
- SZCZYPTA SOLI I PIEPRZU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.
Umytą cukinię obierz tworząc tasiemki cukiniowe. Postaraj się, aby były wystarczająco długie, ułatwi ci to ich układanie. Cukinie obieraj dopóty dopóki pojawią się pestki.
Jeśli chcesz, aby tarta było nieco pikantniejsza potnij w krążki papryczkę chilli, potem usuń pestki.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj włóż do foremki do tart, dokładnie uklep, potem nakłuwaj widelcem. Im cieńsze ciasto, tym lepsze.
Foremkę przykryj papierem do wypieków, następnie wsyp na niego ryż. Ryż ma za zadanie zapobiec tworzeniu się bąbli z powietrzem podczas pieczenia. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 180°.
Do miski wrzuć żółtka, starty na małych oczkach ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, następnie dokładnie wymieszaj.
Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, kiedy będą już ubite dodaj je do masy żółtkowo serowej, później delikatnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie jajeczną masę, ułóż koliście cukiniowe wstążki jedna za drugą.
Wsadź do piekarnika na 25 minut, pilnuj, aby tarta się nie przypiekła, temperatura około 180°C.
Tartę z cukinią możesz podać z sosem czosnkowym i krążkami papryczki chilli, jeśli chcesz przyrządzić sos, to przepis znajdziesz tutaj:
TARTA Z CUKINIĄ IDEALNA DO ŻREMOWEGO ŻET BOXA
Jeśli jednak zostanie ci chociaż jeden trójkącik tarty, owiń go folią spożywczą i schowaj do lodówki, kiedy znów przyjdzie ci na niego ochota, zdejmij folię wyłóż na papierze do wypieków. Wsadź do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
Najważniejsze, to żeby nic się nie zmarnowało!
Naprawdę udany przepis. Robiłem już kilka razy – jest pyyyyyszna. Ma tylko jedną wadę – szybko znika 🙂 Dzisiaj chyba zrobię znowu . Dzięki żrem.pl.
Co racja, to racja…pyszna, chociaż ostatnio widzieliśmy tartę z szafirowych ziemniaków i już nie możemy się doczekać aż pojawią się w naszych sklepach, najwyższa pora przyrządzić równie dobrą i atrakcyjną tartę. Smacznego!
Pozdrawiamy!
Ekipa ŻREM.PL