GNOCCHI Z BATATÓW

GNOCCHI Z BATATÓW

WŁOSKIE KLIMATY W POLSKIEJ KUCHNI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ… INNYMI SŁOWY, TAKIE PATCHWORKOWE KUCHENNE KOMBINACJE.

Mięciutkie kuleczki o słodkim smaku batatów, zatopione w szałwiowym maśle, najsmaczniejsze, gdy posypiesz je tartym grana padano.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 55 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 4 BATATY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
  • JAJKO
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
  • PIEPRZ

OMASTA

  • 40 g GRANA PADANO
  • GARŚĆ LIŚCI SZAŁWII
  • 1/3 KOSTKI MASŁA

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, GNOCCHI Z BATATÓW, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bataty umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół, potem wsadź do nagrzanego na 220°C piekarnika na 15-20 minut.

ŻREM.PL, GNOCCHI Z BATATÓW, SEPARATOR

Upieczone bataty obierz ze skórki, teraz musisz je zmiąć, dodać mąkę, masło i jajko oraz sól i pieprz, następnie wymieszać aż powstanie lekko klejące ciasto.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, GNOCCHI Z BATATÓW, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, GNOCCHI Z BATATÓW, SEPARATOR

Na stolnicy lub dużej desce formuj rulony z ciasta, możesz lekko podsypywać je mąką, lecz nie za bardzo, aby kluseczki po ugotowaniu nie stały się zbyt twarde. Tnij je na małe kawałki, jeśli masz chęci możesz formować kuleczki lub robić tradycyjne prążki za pomocą widelca.

ŻREM.PL, GNOCCHI Z BATATÓW, SEPARATOR

Gnocchi gotuj w lekko osolonej wodzie dopóki wypłyną na powierzchnię wody, potem jeszcze przez 3- 4 minuty.

ŻREM.PL, GNOCCHI Z BATATÓW, SEPARATOR

W rondelku rozpuść masło, następnie posiekaj 3/4 szałwii i wrzuć ją do masła, pozostaw na delikatnym ogniu. Resztę szałwii pozostaw do dekoracji, jednak pamiętaj, nie przesadź z jej ilością.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, GNOCCHI Z BATATÓW, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Ser grana padano zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

ŻREM.PL, GNOCCHI Z BATATÓW, SEPARATOR

Na talerzach wyłóż ugotowane gnocchi z batatów, polej je ciepłym masełkiem szałwiowym, potem posyp wiórkami grana padano i udekoruj listkami świeżej szałwii… palce lizać!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, GNOCCHI Z BATATÓW, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, GNOCCHI Z BATATÓW, SEPARATOR, ZERO WASTE, LUNCHBOX

GNOCCHI Z BATATÓW I ZERO WASTE

Żyjąc w imię zasady ZERO WASTE – kluseczki polane masłem szałwiowym możesz schować do szklanego pojemnika, następnie zabrać ze sobą następnego dnia do pracy. Starty ser zapakuj osobno i posyp nim podgrzane gnocchi, mimo że odgrzewane i tak będą pyszne!



POLECAMY DO POŻARCIA

CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM

CYTRYNOWE PANCAKES


GNOCCHI Z BATATÓW ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.