CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA
GDY WIATR LEKKO ZAWIEJE, TO CAŁA OKOLICA PIĘKNIE PACHNIE, BOWIEM ZIOŁOWY AROMAT UNOSI SIĘ W POWIETRZU.
Tym razem ekipa ŻREM upiekła puszysty, pachnący, maślany chleb ziołowy, to pyszna alternatywa dla znudzonych tradycyjnym pieczywem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 100 MIN
PORCJI: 10
SKŁADNIKI
- 2,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- 2 ŁYŻECZKI SOLI
- 2 ŁYŻKI OLEJU
- ŁYŻKA JOGURTU GRECKIEGO
- 3/4 SZKLANKI LETNIEJ WODY
- 15 g ŚWIERZYCH DROŻDŻY
- 0,5 ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
- PÓŁ KOSTKI MASŁA
- GARŚĆ ŚWIERZYCH ZIÓŁ (bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki, kolendra, szałwia lub rozmaryn) OPCJONALNIE SUSZONYCH
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj łyżkę jogurtu greckiego oraz dwie łyżeczki soli.
Do szklanki z wodą wrzuć drożdże, wsyp pół łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto, z każdej strony posmaruj je oliwą, odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.
W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia, następnie posiekaj 3/4 ziół i wrzuć je do ostudzonego masła.
Wyciągnij stolnicę lub dużą deskę, wałek i mąkę do podsypywania. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 10 części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj tworząc prostokąty.
Potrzebna ci będzie foremka – keksówka, następnie ułóż kawałki ciasta jeden na drugim. Każdy kawałek smaruj roztopionym masłem z ziołami, jednak nie przesadzaj z jego ilością.
Foremkę przykryj bawełnianą ściereczką, później odstaw w najcieplejsze miejsce w domu na około 20 minut.
Wyrośnięty chleb ziołowy wsadź do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut, pilnuj, aby się nie przypalił od góry.
Po upieczeniu wyciągnij chleb z foremki, potem posmaruj wierzch masłem i posyp go resztą świeżo posiekanych ziół.
CHLEB ZIOŁOWY ODRYWANY
Chleb ziołowy idealnie nadaje się na śniadanie, podany razem z plastrem sera białego i świeżo ugotowanymi jajami na twardo.
Jest też świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, natomiast podany z sosem czosnkowym z pewnością skradnie serca waszych gości.
Jakich ziół użyliście do chleba?
Droga Małgorzato,
Tak na prawdę możesz użyć wszystkich, które akurat masz, jednak polecam: bazylia, oregano, tymianek oraz rozmaryn i szałwia, jednak te dwa ostatnie w mniejszych ilościach. Udanych wypieków!