PIKANTNY DŻEMOR

PIKANTNY DŻEMOR

A CZEMU BY NIE PRZYRZĄDZIĆ PIKANTNEGO DŻEMU?

W warzywniaku w okolicy, na półce leżało coś pomarańczowego, jednakże nie były to ani pomarańcze, ani mandarynki. To było kaki, lub jak kto woli persymona, druga nazwa brzmi zdecydowanie lepiej… Mięsity, słodkawy owoc, po usmażeniu smakuje bardzo podobnie do dyni.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN

PORCJE: 1

SKŁADNIKI

  • 4 KAKI
  • ŻÓŁTA PAPRYKA
  • 15 ŁYŻEK BRĄZOWEGO TRZCINOWEGO CUKRU
  • SZKLANKA WODY
  • 2 POMARAŃCZE
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA MIELONEGO PIEPRZU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY
  • 5 PLASTERKÓW IMBIRU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI PRZECIERU Z PAPRYKI CHILLI

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PIKANTNY DŻEMOR, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Weź dużą patelnię, wlej do niej szklankę wody, następnie wsyp pokrojone w kostkę kaki, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

ŻREM.PL, PIKANTNY DŻEMOR, SEPARATOR,

Pomarańcze umyj, z jednej wyciśnij sok, potem wlej na patelnię, drugą obierz tak, aby mieć sam miąższ, dodaj go do gotującej się kaki.

ŻREM.PL, PIKANTNY DŻEMOR, SEPARATOR,

Żółtą paprykę umyj pod bieżącą wodą, później pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PIKANTNY DŻEMOR, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –
ŻREM.PL, PIKANTNY DŻEMOR, SEPARATOR,

Dodaj plasterki imbiru oraz kurkumę, gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.

ŻREM.PL, PIKANTNY DŻEMOR, SEPARATOR,

Kiedy dżem odparuje, usuń plasterki imbiru, zmiksuj na gładką masę, dodaj przecieru z papryki chilli, na początek odrobinkę. Wymieszaj i spróbuj, jeśli będzie mało pikantne, dodaj jeszcze trochę chilli.

ŻREM.PL, PIKANTNY DŻEMOR, SEPARATOR,

Całość przetrzyj przez sitko, dzięki temu twój dżemor będzie przyjemniejszy w smaku.

Pikantny dżem przełóż do słoików, natomiast do ostygnięcia odwróć do góry dnem.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PIKANTNY DŻEMOR, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

PIKANTNY DŻEMOR, ZARÓWNO NA KANAPCE Z SEREM BIAŁYM, JAK I Z CYTRYNOWYMI PANCAKES.

Pikantny dżem świetnie pasuje do pancakes. Placuszki ułóż jeden na drugim, posyp cukrem pudrem lub przełóż, tak jak my, dżemem, następnie polej całość miodem.

Jeśli nasza propozycja usmażenia placków przypadła ci do gustu, to przepis na nie znajdziesz tutaj:

CYTRYNOWE PANCAKES


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CYTRYNOWE PANCAKES, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

SMOOTHIE Z MANGO

RABARBAR I ŚLIWKI


PIKANTNY DŻEMOR ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.