CZERWONA SZAKSZUKA
Szakszuka – shakshuka, mianowicie śniadanie z Bliskiego Wschodu, składające się z jajek, pomidorów i cebuli przyprawionych kuminem.
Jeśli nudzi was jajecznica, jajka sadzone wam się przejadły, dzieci już nie mogą patrzeć na omlety z nutellą, jajka na twardo przypominają suchy prowiant na obozie z 84 roku, to zróbcie szakszukę!!! Jajka, pomidory, trochę dymki, pieprz, sól i świeże domowe pieczywo, albowiem jajka znów wrócą do łask.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJE: 2
SKŁADNIKI
- 2 JAJKA
- DWIE GAŁĄZKI POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
- CEBULA
- GARŚĆ DYMKI
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 2 SZCZYPTY KUMINU
- ŁYŻKA MASŁA
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą, następnie przekrój każdy na połowę.
Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w małą kostkę. Patelnię postaw na kuchence, nastaw niski poziom grzania, umieść masło,cebulę oraz czosnek, potem wsyp kumin, smaż przez dwie minuty.
Później czas na pomidorki dorzuć je na patelnię i smaż jeszcze chwilkę.
W dwóch miejscach na patelni rozgarnij warzywa i wbij tam jajka, jednak zrób to ostrożnie, aby białko nie zmieszało się z żółtkiem, następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj aż białko się zetnie.
SZAKSZUKA ZERO WASTE
SZAKSZUKA TO WIELKI BAŁAGAN, W KTÓRYM MOŻEMY ZNALEŹĆ PRAWIE WSZYSTKO, TOTEŻ MOŻESZ DO NIEJ WSADZIĆ WIELE RÓŻNYCH WARZYWNYCH SKŁADNIKÓW, NIE TYLKO ZIELONE WARZYWA.
Jeśli czerwona szakszuka przypadnie ci do gustu, to mamy do zaoferowania również przepis na zieloną szakszukę: