BABA GANOUSH
Dip z pieczonych bakłażanów, sezamu i soku z pomarańczy.
Styczniowe słońce lekko grzało, od Morza Czerwonego dolatywała do nas orzeźwiająca bryza. Rosły jordańczyk przygotowywał dla ekipy ŻREM i przyjaciół arabskie śniadanie, a co więcej podał je z cudownie pachnącą kardamonem kawą.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 45 MIN
PORCJI:1
SKŁADNIKI
- 2 DUŻE BAKŁAŻANY
- ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTY SOK Z JEDNEJ POMARAŃCZY
- PÓŁ ŁYŻECZKI KUMINU
- ŁYŻECZKA PASTY TAHINI
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI WYMIESZANEJ Z KOLENDRĄ
- SZCZYPTA PIEPRZU
- SZCZYPTA SOLI
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bakłażany umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój na spore plastry i ułóż tak, aby się nie stykały na papierze do wypieków, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.
Nagrzej piekarnik do około 200°C, następnie piecz przez około 10 minut, aż bakłażanowe krążki staną się miękkie.
Ząbki czosnku obierz i pokrój na połówki, później opłucz natkę pietruszki i kolendrę i posiekaj na mniejsze kawałki.
Wyciśnij jedną pomarańcz.
Do przygotowania baba ganoush potrzebujemy tahini, czyli masła w 100% wyprodukowanego z prażonego sezamu. Tym razem użyliśmy Tahini firmy Primavika, kupione w sklepie Carrefour, natomiast cena to jedynie około 6 zł.
Upieczone bakłażany wyciągnij z piekarnika, obierz ze skórki, potem wrzuć do blendera.
Dodaj czosnek, łyżeczkę pasty tahini, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz kumin, potem zmiksuj na gładką pastę.
Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki i kolendry, przypraw pieprzem i solą.
BABA GANOUSH, A MIANOWICIE Z CZYM GO MOŻEMY POŻREĆ?
Baba ganoush podaj z chlebkiem pita, naan, a także tortillą.
Jeśli chcecie upiec chlebek sami, to przepis na naan znajdziesz tutaj: