BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ

BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ

BOTWINKA, OGÓRKI, RABARBAR, MŁODA KAPUSTA…WIOSNA, DESZCZ I TEN SPECYFICZNY ZAPACH POWIETRZA PO DESZCZU W OGRÓDKU…

Stragany znów zapełniły się nowalijkami, dzisiaj naszym celem stała się botwinka. Pamiętam jak dziś, babcia robiła z niej pyszną zupę, tymczasem ekipa ŻREM postawiła na penne i zobaczcie – wyszło bajecznie!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

  • 2 PĘCZKI BOTWINKI
  • 400 g MAKARONU PENNE
  • ŁYŻKA NASION SŁONECZNIKA
  • ŁYŻKA MASŁA
  • ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
  • SZCZYPTA SOLI I PIEPRZU
  • PARĘ KROPEL CYTRYNY

– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Nalej wody do garnka, posól, ale nie dodawaj oliwy, wrzuć makaron penne o gotuj tak, aby był al dente. Jeśli nie dodasz oliwy kolor makaronu będzie intensywniejszy, kiedy połączysz go z botwinką, ale to później.

ŻREM.PL,  BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ, SEPARATOR

Botwinkę dokładnie umyj po bieżącą wodą, oddziel buraczki od liści, następnie pokrój korzeń na plasterki średniej grubości.

ŻREM.PL,  BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ, SEPARATOR

Na patelni rozpuść masło, wrzuć plasterki buraków, potem posyp cukrem kryształem i duś je na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty, skrop cytryną. Powinny stać się szkliste, ale nie za miękkie.

ŻREM.PL,  BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ, SEPARATOR

Łodyżki botwinki pokrój w mniejsze kawałki, dorzuć na patelnię, smaż chwilkę, wrzuć ugotowany al dente makaron, później wymieszaj.

Mieszaj tak dopóki makaron nie stanie się czerwony.

ŻREM.PL,  BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ, SEPARATOR

Na osobnej małej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika, tak, aby stały się rumiane, lecz nie przypalone. Wsyp je na patelnię z botwinką.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Teraz już tylko kolej na liście, dorzuć je, następnie mieszaj delikatnie smażąc przez około 2 minuty.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, BOTWINKA W ROLI GŁÓWNEJ, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyłóż soczysto – czerwony makaron ze świeżą botwinką i prażonymi nasionami słonecznika na talerze i wsuwaj póki ciepłe!


ŻREM.PL, BOTWINKA, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

CZARNY BANAN – PYSZNE CIASTO BANANOWE

PASTA Z PIECZONYCH WARZYW


CUKINIOWE SPAGHETTI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.