GRILLOWANA PIERŚ
PYSZNA, SŁODKO – KWAŚNA I SOCZYSTA A CO WIĘCEJ Z NUTĄ OWOCOWĄ.
Dwa dni temu przyrządziliśmy pyszny CHUTNEY Z RABARBARU I ŚLIWEK, nim się obejrzeliśmy…został po nim tylko sos. Żyjąc wedle zasady zero waste postanowiliśmy go spożytkować.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 2 PIERSI POJEDYNCZE Z KURCZAKA
- CHUTNEY RABARBAROWO – ŚLIWKOWY
- SÓL
- PIEPRZ
- ZIELONA FASOLKA SZPARAGOWA
- OPCJONALNIE RYŻ LUB KASZA BULGUR
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Piersi z kurczaka opłucz, następnie przetnij na pół, tworząc 4 duże plastry. Wsadź je do miski i dodaj resztkę chutneyu rabarbarowo – śliwkowego.
Jeśli masz inny chutney z pewnością będzie się nadawać do marynowania, więc nie wahaj się go użyć, bowiem zasada zero waste pomaga nam stać się bardziej kreatywnymi, a przy tym chronimy nasze środowisko!
Do garnka wlej wodę, posól i wrzuć fasolkę zieloną szparagową, gotuj dopóki stanie się ona prawie miękka.
Rozgrzej grill, wyłóż piersi i smaż przez około 5 minut z każdej strony, kiedy pojawią się przypieczone paseczki, to znak, że mięso jest gotowe, jeżeli lubisz bardziej wyraziste smaki, posól i popieprz pod koniec grillowania.
Grillowaną pierś możesz podać tylko z fasolką lub ewentualnie ugotować ryż lub np. kaszę bulgur.
Przepis na chutney rabarbarowo – śliwkowy znajdziesz tutaj: