RABARBAR I ŚLIWKI
CHUTNEY, SŁODKO – PIKANTNY, LEKKO KWAŚNY, INNYMI SŁOWY IDEALNY SOS DO SERWOWANIA W TOWARZYSTWIE SERÓW.
Dzisiaj ekipa ŻREM.PL upichciła indyjski chutney z rabarbarem i śliwkami, dorzuciliśmy nasiona słoneczka, dyni i orzeszki pini, jednak z całą pewnością, to była dobra decyzja!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI:1
SKŁADNIKI
- 3 LASKI RABARBARU
- 5 ŚLIWEK
- ŁYŻECZKA NASION SŁONECZNIKA
- ŁYŻKA PESTEK DYNI
- ŁYŻECZKA ORZESZKÓW PINI
- 1/4 SZKLANKI OCTU WINNEGO
- 3/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
- 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU
- SZCZYPTA TŁUCZONEGO CZARNEGO PIEPRZU I SOLI
- SZCZYPTA MIELONEGO CHILLI I KARDAMONU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na lekko rozgrzaną patelnię wsyp kumin, kardamon i pieprz, następnie wrzuć obrany i pokrojony w dość duże kawałki rabarbar oraz śliwki, najlepiej by były lekko niedojrzałe.
Dodaj sól, wlej ocet winny, potem zasyp wszystko cukrem i przemieszaj, smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, pilnuj aby się nie przypaliło.
Wsyp mielone chilli, później dorzuć nasiona słonecznika, dyni i orzeszki pini.
Trzymaj na ogniu przez następne 3-5 minut, tak aby uzyskać dość kleistą, lecz lejącą konsystencję sosu.
Na zdjęciu powyżej jest ŻREMOWA propozycja podania chutneyu rabarbarowo – śliwkowego, a więc startujemy:
Chleb, oczywiście na zakwasie, do naszego tradycyjnego chleba – bazy dodaliśmy tym razem pokrojone w krążki czarne oliwki, przepis znajdziecie tutaj:
Kanapka posmarowana jest białym puszystym serkiem śmietankowym, a co więcej – na nim położony jest plaster pysznego sera korycińskiego z czarnuszką.
Kupiony w Lidlu, cena około 4 zł.
Chutney możesz przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce, dlatego też polecamy zabrać go ze sobą do pracy i w chwili, kiedy złapie was głód nałóżcie go np. na ryżowe wafle. Smak obłędny, a tym samym humor lepszy, a czas płynie szybciej.
To nie pierwszy chutney, jeden zrobiliśmy już jakiś czas temu, a mianowicie z mango, równie pyszny, mniej kwaskowy i słodszy, przepis na niego znajdziecie tutaj: