CZARNY BANAN

CZARNY BANAN

Dzisiaj przyszła nam ochota na coś słodkiego, w koszyku leżały banany, co tu z nimi zrobić?

Nasza przyjaciółka Dorka podsunęła nam przepis na czekoladowego bananowca i to był strzał w dziesiątkę!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 80 MIN

PORCJI:12

SKŁADNIKI

BANAN – OWE CIASTO

  • 300 g OBRANYCH BANANÓW
  • 200 ml JOGURTU GRECKIEGO
  • 250 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 50 g CZARNEGO KAKAO
  • 1 i 1/2 ŁYŻECZKI SODY
  • 1/2 ŁYŻECZKI SOLI
  • 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
  • 200 g MASŁA
  • 200 g CUKRU PUDRU
  • 3 JAJKA

ŻREM.PL, CZARNE KAKAO, BANAN, OBRAZ

POLEWA I OWOCE DO DEKORACJI

  • TABLICZKA GORZKIEJ LUB MLECZNEJ CZEKOLADY
  • 2 BANANY
  • ŁYŻKA MIODU
  • 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
  • ŁYŻKA MASŁA

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Zaczynamy od wyjęcia masła, musi być miękkie, aby łatwo połączyło się z cukrem pudrem.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Włącz piekarnik, musi się nagrzać do 180°C. Następnie przygotuj formę, czyli wyłóż ją papierem do wypieków, wymiary naszej prostokątnej foremki to około 24 cm x 12 cm x 10 cm.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Banany wrzuć do miski, dodaj jogurt grecki, po czym miksuj dopóki dopóty nie uzyskasz jednolitej masy.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

W osobnej misce wrzuć przesianą mąkę i kakao, przemieszaj, dodaj sól, cynamon oraz sodę, teraz tez przemieszaj, ale delikatnie.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Czas na masło – dodaj do niego cukier puder i ucieraj, kiedy składniki połączą się w jednolitą masę dodaj jajka cały czas mieszając, powinna powstać dość lejąca masa.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Wymieszaną mąkę z kakao, solą,cynamonem i sodą wsyp do utartego masła z cukrem pudrem i jajkami, później dodaj masę bananowo – jogurtową, mieszaj aż ciasto stanie się jednolite, bez grudek. Możesz to zrobić na niskich obrotach mikserem lub robotem kuchennym, wprawdzie można też użyć tradycyjnej rózgi.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Przełóż masę do wyłożonej papierem foremki, delikatnie postukaj foremką o blat, aby ciasto rozłożyło się równomiernie i piecz przez około 55 minut.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Jeśli po włożeniu patyczka ciasto na środku nadal będzie mokre, obniż temperaturę do 140°C i piecz jeszcze 7-10 minut.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Ciasto wyjmij z piekarnika, później odstaw do ostudzenia.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CZARNY BANAN
– ŻREM.PL –

CZARNY BANAN – POLEWA I OWOCE DO DEKORACJI

Teraz czas na polewę i banany, więc pokrusz czekoladę, weź mały garnuszek, wrzuć ją i top na bardzo małym ogniu, tak aby się nie przypaliła.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Banany obierz, pokrój w plastry grubości około 1 cm, na patelni umieść masło, miód i cynamon, podgrzej, zamieszaj, potem wyłóż plasterki bananów. Obracaj i smaż, dopóki nie zrobią się błyszczące i lekko skarmelizowane.

ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR

Wierzch ciasta polej roztopioną czekoladą, następnie wyłóż na nim bajecznie pachnące banany…i czekaj, aż wszystko zastygnie.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CZARNY BANAN
– ŻREM.PL –

Teraz już tylko możesz się rzucić na ciasto, zamiast się zachwycać – zażeraj!


ŻREM.PL, BANAN, SEPARATOR, ŻET BOX

Jeśli chcesz przechować ciasto, owiń je szczelnie folią spożywczą.

Możesz schować je do lodówki, zatem na drugi dzień, schłodzone będzie bajecznie smakować ze świeżo zaparzoną kawą.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CZARNY BANAN
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

DALGONA COFFEE

AWOKADO I ONA…TUŃCZYKOWA


CZARNY BANAN ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.