SMOOTHIE Z MANGO
CIEPŁO, CIEPLEJ, GORĄCO…MANGO!
Parę ciepłych dni, a my już myślimy o zmrożonych napojach, tym razem z mango, brzoskwiniami i odrobiną pikanterii, zatem blendery w ruch!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJI: 6
SKŁADNIKI
- DUŻE MANGO
- 6 POMARAŃCZY
- 2 CM PAPRYCZKI CHILLI
- 3 BRZOSKWINIE
- PARĘ LISTKÓW MELISY
- KOSTKI LODU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wybierz pomarańcze, które mają intensywny kolor skórki, są jędrne i nie mają przebarwień, wybierz te, które są najcięższe, albowiem to znak, że będą bardzo soczyste. Umyj je, następnie zabierz się do wyciskania soku z pomarańczy.
Polecamy tradycyjną wyciskarkę do cytrusów, taką jak ta:
MANGO – WARTO WIEDZIEĆ!
Mango w środku ma dość dużą w kształcie migdała pestkę, którą bardzo trudno jest usunąć, dlatego najłatwiej je ociosać. Powinniście otrzymać dwa duże plastry owocu i dwa boczki, z których usuwasz tylko skórkę. Plastry możesz naciąć nożem, następnie wypchnąć skórkę lub użyć do tego szklanki, tak jak tutaj.
Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój w kostkę, jeśli masz brzoskwinie z puszki, odsącz je, później wrzuć bezpośrednio do blendera.
Do kielicha blendera wrzuć pokrojone w kostkę mango i brzoskwinie, wlej sok z pomarańczy, wrzuć parę liści melisy i dodaj drobno posiekane chilli, następnie kostki lodu i miksuj.
Pamiętaj, aby chilli kroić w rękawiczkach, jeśli ich nie masz – uważaj, ponieważ sok na długo pozostaje na naszych rękach, umyj je dokładnie i nie dotykaj okolic oczu, nosa ani ust, bo będzie piec!!!
Kiedy uzyskasz jednolitą masę to znak, że nasze smoothie jest gotowe.
Pamiętaj, że przed podaniem należy wstrząsnąć butelką, tak aby wszystkie składniki ponownie się połączyły. Smoothie możesz przechować w lodówce nawet do kilku godzin.