SAY YELLOW ! – CZYLI ŻÓŁTE CURRY Z ŻÓŁTYMI WARZYWAMI I JAŚMINOWYM RYŻEM
ŻÓŁTE CURRY Z PEWNOŚCIĄ ZEŻRESZ JE Z RADOŚCIĄ !
Za każdym razem przygotowane żółte curry z wypracowanego przez nas przepisu wywołuje uśmiech na twarzach naszych znajomych, dlatego stało się potrawą, na którą wszyscy czekają, ku naszej radości.
Królowa jest tylko jedna – jest nią pasta curry, będąca mieszanką przypraw o indyjskich korzeniach. Mianowicie świadczy o tym jej kolor, który zawdzięcza kurkumie oraz kozieradce, a smak dopełnia gałka muszkatołowa, czarny pieprz i sól, czosnek, kmin rzymski, kardamon, cynamon, imbir, goździki oraz pikantne chili.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 65 MIN
PORCJE: 2
SKŁADNIKI
- FILET PIERSI KURCZAKA
- 1 i 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEGO CURRY
- ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ SŁODKIEJ PAPRYKI
- ŁYŻECZKA MIELONEJ KURKUMY
- 6 LIŚCI LIMETY
- IMBIR – OKOŁO 4 CM KORZENIA
- 1 DUŻA ŁYŻKA ŻÓŁTEJ PASTY CURRY
- 300 g JOGURTU GRECKIEGO
- 500 ml MLECZKA KOKOSOWEGO
- MAŁA PUSZKA – 225 g PĘDÓW BAMBUSA
- MAŁA PUSZKA – 225 g KUKURYDZY
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- 200 g JAŚMINOWEGO RYŻU
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Najważniejsze dla naszego dania jest dobre przygotowanie! Dlatego zgromadź wszystkie składniki w jednym miejscu. Przygotuj się dobrze, bowiem to będzie najlepsze SAY YELLOW CURRY w twoim życiu!
KROK 1
Filet opłucz starannie pod zimną, bieżącą wodą, oczyść go, następnie pokrój w kostkę średniej wielkości.
KROK 2
Kurczaka umieść w misce, kolejno dodaj wszystkie mielone przyprawy, oliwę z oliwek i lekko pokruszone liście limety. Jeśli nie wiesz, gdzie je kupić, podpowiadamy, że na przykład w Carrefourze na stoisku z żywnością azjatycką, cena około 7 zł.
Dokładnie wymieszaj mięso, każdy kawałek powinien być obtoczony przyprawami, następnie okryj miskę folią spożywczą i wsadź do lodówki na około 20 minut.
KROK 3
Do woka wlej oliwę, potem włącz kuchenkę na średnią temperaturę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w plasterki imbir oraz pastę curry, potem podsmażaj jednocześnie mieszając przez około 1-2 minuty.
KROK 4
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą dwa razy, później znów zalej wodą na dwa palce ponad ryż.
Podobno tradycja głosi, że ryżu nie powinno się gotować w posolonej wodzie, jednak decyzja należy do ciebie!
Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 10 minut, potem ściągnij garnek z kuchenki i przykryj go bawełnianą ściereczką, odstaw na bok na około 5 minut. Dzięki temu zabiegowi stanie się idealnie miękki, natomiast jeżeli nie lubisz gdy ryż się klei, przelej go dodatkowo wrzątkiem.
KROK 5
Zamarynowanego kurczaka wrzuć do woka, następnie smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Kurczak powinien się zarumienić, a co więcej nabrać bursztynowego koloru.
To czas, kiedy w twojej kuchni zapanuje cudowny zapach curry i imbiru z czosnkiem. Domownicy z pewnością wyjdą ze swych pokoi, aby zapytać co tam właśnie przyrządzasz.
KROK 6
Pędy bambusa i kukurydzy przelej zimną wodą, następnie odczekaj chwilkę, aby obciekły i dorzuć je do kurczaka.
Po upływie 5 minut dodaj jogurt, potem mleczko kokosowe.
Polecamy mleczko firmy Orient Gourmet, ma piękny zapach i wyrazisty smak, zatem doskonale podkreśli aksamit naszego żółtego curry. Można je kupić za około 13 zł (1000 ml).
SAY YELLOW & ZERO WASTE !
Ten przepis, to baza, zatem propozycja sprawdzona, którą polecamy każdemu, kto lubi azjatycką kuchnię. Ponieważ jesteśmy zwolennikami zasady ZERO WASTE, dlatego też często ją modyfikujemy. Dzięki temu nasze żółte curry nigdy nam się nie nudzi, a co więcej w lodówce nic się nie marnuje.
PRZETO ŻRYJ ZE SMAKIEM ŻÓŁTE CURRY I NIE DAJ SIĘ NUDZIE W KUCHNI!!
POLECAMY DO POŻARCIA :
PIKANTNA SURÓWKA Z MARCHEWKI IDEALNA DO GRILLOWANEGO MIĘSA I RYB