SMARUJ BAKŁAŻANEM
A kto powiedział, że jajka na śniadanie są nudne? Chleb na zakwasie, pasta warzywna z bakłażanem domowej roboty, awokado i jajeczko, a co więcej… po takim pysznym śniadaniu, dzień staje się piękniejszy!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 45 MIN
PORCJI: 1
SKŁADNIKI
- 2 BAKŁAŻANY
- 4 POMIDORY
- 2 MARCHEWKI
- 2 CUKINIE
- PÓŁ ŁYŻECZKI TYMIANKU
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- 2 ŁYŻECZKI CIEMNEGO SOSU SOJOWEGO
- SZCZYPTA PIEPRZU
- SZCZYPTA SOLI
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Bakłażany i cukinie umyj i pokrój na plasterki grubości około 0,5 cm, potem obierz marchewki i pokrój na cieniutkie paski lub drobną kostkę.
W naczyniu żaroodpornym poukładaj na przemian warzywa, posyp tymiankiem, solą i pieprzem, następnie skrop oliwą z oliwek.
Wsadź do rozgrzanego piekarnika (180°C), później zapiekaj przez około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Wyciągnij i odstaw do ostudzenia, potem wrzuć 3/4 warzyw do blendera i zblenduj przez chwilkę, tak aby uzyskać jednolitą masę. Resztę warzyw zmiksuj, jednak tylko do lekkiego rozdrobnienia.
Wymieszaj obie masy, dodaj mieloną czerwona paprykę, przypraw solą i tłuczonym pieprzem, następnie dodaj sos sojowy, jeśli pasta będzie za rzadka – możesz ją wrzucić na patelnię i na bardzo małym ogniu troszeczkę odparować.
Polecamy świeże kiełki brokuła, które możesz kupić na przykład w dużym supermarkecie, koszt około 4 zł. Pasta z bakłażanem najlepiej smakuje na świeżo wypieczonym chlebie żytnim, podana razem z awokado i jajkiem po benedyktyńsku, zatem jeśli chcesz upiec chleb, przepis znajdziesz tutaj:
ŻET BOX Z BAKŁAŻANEM
Pastę z bakłażanem możesz przełożyć do słoiczka i przechować w lodówce, toteż kiedy najdzie cię ochota na coś dobrego – ryżowe wafle lub kukurydziane chipsy razem z naszą pastą spełnią twoje żarłoczne oczekiwania.