NAAN

NAAN

GURU NASZEGO DOMU MÓWI: MAMO ZRÓB MI PLACKI…

Chlebek Naan i chyba więcej nie trzeba pisać. No może, że dobrze smarować go roztopionym masełkiem i posypać pietruszką, czyli tak, jak u nas.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN

PORCJI: 10

SKŁADNIKI

  • 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO
  • 3/4 SZKLANKI LETNIEJ WODY
  • 15 g ŚWIERZYCH DROŻDŻY
  • 1,5 ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • ŁYŻKA MASŁA DO POSMAROWANIA UPIECZONEGO PLACKA
  • GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj dwie łyżki jogurtu greckiego oraz pół łyżeczki soli.

ŻREM.PL, NAAN, SEPARATOR

Do szklanki z wodą wrzuć drożdże, wsyp 1,5 łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.

ŻREM.PL, NAAN, SEPARATOR

Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekko kleiste ciasto, odstaw je na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, NAAN
– ŻREM.PL –

Gdy ciasto na naan już wyrośnie, podziel je na 12 części, wyciągnij stolnicę lub dużą deskę, wałek i mąkę do podsypywania.

ŻREM.PL, NAAN, SEPARATOR

Teraz przygotuj się na atak, dlatego że musisz być wałkującym i smażącym jednocześnie. Naan możesz też upiec w piekarniku, jednak jest to dość ryzykowne, przy ciągłym wkładaniu i wyciąganiu łatwo się poparzyć.

ŻREM.PL, NAAN, SEPARATOR

Wałkuj ciasto na bardzo cieniutkie placki, uprzednio składając je i wałkując, aby je napowietrzyć. Kładź na rozgrzanej patelni, dosłownie z małą kropelką oleju, a co więcej przykryj je pokrywką, wtedy bąble będą większe. Obracaj chlebek, aż pojawią się ciemne ciapki.

ŻREM.PL, NAAN, SEPARATOR

Pamiętaj, nie podsypuj za dużo mąką, ponieważ staną się zbyt twarde.

ŻREM.PL, NAAN, SEPARATOR

W rondelku rozpuść masło do posmarowania, po tym jak przestygnie dorzuć pokrojoną natkę pietruszki. Pędzelkiem posmaruj każdy chlebek z jednej strony i jedz na ciepło!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, NAAN
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

FALAFEL

ZIELONA SZAKSZUKA


NAAN ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



2 thoughts on “NAAN”

  • Polecam świetny jest z kurczakiem Tikka Masala, spróbujcie! Za to u was najlepszy przepis na naan, nie z każdego wychodzi tak smaczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.