CHUTNEY Z MANGO
CHUTNEY, CZYLI AROMATYCZNY, GĘSTY INDYJSKI SOS…
Nazwa brzmi zachęcająco, a co dopiero jego zapach… kumin i kardamon wprowadzają bowiem hinduską woń do twojej kuchni.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJE: 1
SKŁADNIKI
- MANGO
- 2 SZCZYPTY KARDAMONU
- 2 SZCZYPTY KUMINU
- 3 SZCZYPTY SOLI
- 15 ŁYŻEK CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI OCTU WINNEGO
- PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY
- PÓŁ ŁYŻECZKI CZERWONEJ PAPRYKI
- ŁYŻECZKA CZARNEGO SEZAMU LUB NASION SŁONECZNIKA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na lekko rozgrzaną patelnię wsyp kardamon i kumin, następnie wrzuć obrane i pokrojone w dość dużą kostkę mango, najlepiej by było niedojrzałe.
Dodaj sól, wlej ocet winny, potem zasyp wszystko cukrem i przemieszaj, smaż przez około 10 minut na średnim ogniu, pilnuj aby się nie przypaliło.
Wsyp kurkumę, czerwoną paprykę, później wrzuć nasiona czarnego sezamu lub słonecznika.
Trzymaj na ogniu przez następne 3-5 minut, tak aby uzyskać dość kleistą, lecz lejącą konsystencję sosu.
GRILL Ż
Chutney z mango jest świetnym dodatkiem do mięsiwa przyrządzonego na grillu, jest też dość orientalnym i mało spotykanym sosem na naszych tradycyjnych grillowych ucztach. Dzięki niemu możecie zabłysnąć wśród przyjaciół, a co więcej podzielić się z nimi przepisem od ekipy ŻREM.PL.
ZRÓBŻE SAM
Przepisów na chutney jest niezliczona ilość, toteż przygotujcie się kochani mięsożercy i miłośnicy wege na kolejne nasze wariacje dotyczące tego sosu.