ZIELONA SZAKSZUKA
Zrobiliśmy to. Jajka na śniadanie, niby sadzone, niby szakszuka, niby jajecznica. Zielono, bo zaczęło padać i ufamy, że po weekendzie majowym zieleń wyleje się wszędzie jak lawa z głębi Ziemi.
Wielki, zielony misz masz zagościł na naszych talerzach i z całą pewnością stwierdzamy, że taki bałagan, to moglibyśmy sprzątać codziennie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJE: 2
SKŁADNIKI
- 2 JAJKA
- PÓŁ ZIELONEJ PAPRYKI
- 4 ŁYŻKI BOBU
- 3 ŁYŻKI ZIELONEGO GROSZKU
- 4 ŁYŻKI ZIELONEJ FASOLKI
- MAŁA CEBULA
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- ODROBINA NATKI PIETRUSZKI
- ŁYŻKA MASŁA
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bób i fasolkę wrzuć do garnka z osoloną wodą , dalej gotuj przez około 5 minut, na koniec dodaj groszek, potrzymaj jeszcze 2 minuty, później odcedź i przelej zimną wodą, odstaw na bok. Kiedy bób przestygnie obierz go.
Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w małą kostkę. Patelnię postaw na kuchence, nastaw niski poziom grzania, potem umieść masło oraz cebulę i czosnek, smaż przez dwie minuty.
Zieloną paprykę umyj i pokrój na małe kawałki, dalej dorzuć na patelnię i smaż, następnie dorzuć resztę zielonych warzyw: groszek, fasolkę i obrany bób.
W dwóch miejscach na patelni rozgarnij warzywa i wbij tam jajka, jednak zrób to ostrożnie, aby białko nie zmieszało się z żółtkiem, następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj aż białko się zetnie.
SZAKSZUKA ZERO WASTE
SZAKSZUKA TO WIELKI BAŁAGAN, W KTÓRYM MOŻEMY ZNALEŹĆ PRAWIE WSZYSTKO, TOTEŻ MOŻESZ DO NIEJ WSADZIĆ WIELE RÓŻNYCH WARZYWNYCH SKŁADNIKÓW, NIE TYLKO ZIELONE WARZYWA.