FALAFEL
FALAFEL – ZIELONE SMAŻONE KULKI Z CIECIERZYCY I OLBRZYMIEJ ILOŚCI NATKI PIETRUSZKI, A W SZCZEGÓLNOŚCI KUMINU.
Do dziś nie możemy zapomnieć ton zjedzonych falafeli z przepysznym jogurtem greckim i tartymi ogórkami, bowiem to wspomnienie Jordanii, ciepłej, suchej i piaszczystej, która tak wspaniale nas ugościła.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 90 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
FALAFEL
- 800 g NAMOCZONEJ PRZEZ NOC CIECIORKI
- 2 PĘCZKI NATKI PIETRUSZKI
- ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
- ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- MAŁA CEBULA
- ŁYŻECZKA SUSZONEJ KOLENDRY
- ŁYŻECZKA KUMINU
- SÓL
- PIEPRZ
- 0,5 l OLEJU DO SMAŻENIA, TAKIEGO JAK LUBISZ
DIP
- 200 g JOGURTU GRECKIEGO
- OGÓREK GRUNTOWY
- ZĄBEK CZOSNKU
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najważniejsza jest ciecierzyca, musisz ją namoczyć, więc proponujemy zrobić to dzień wcześniej i zostawić ją na noc. Następnego dnia jest gotowa do użycia i pamiętaj, że nie musisz jej już gotować, natomiast jeśli jesteś w posiadaniu cieciorki z puszki, to jeszcze nie tragedia.
Cieciorkę z puszki wsyp na sito, potem przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć na dużą patelnię i podsusz. Ważne jest, aby jej nie przypalić, dlatego cały czas jej pilnuj i odpowiednio dostosuj poziom grzania.
Czosnek obierz, cebulę też, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Cieciorkę wrzuć do miksera i przepuść raz, później kolej na czosnek – cieciorkę – pietruszkę – cebulę – cieciorkę – pietruszkę i tak w koło Macieju, aż skończą ci się składniki.
Masa na falafel powinna być sypka, tak jak na zdjęciu poniżej, następnie dodaj do niej kumin – kmin rzymski, kolendrę, sól i pieprz, wymieszaj. Kolejno do masy idzie mąka ziemniaczana i soda, przemieszaj wszystko razem, ale staraj się delikatnie i powoli, potem uklep.
Szczelnie przykryj miskę folią spożywczą, następnie odstaw do lodówki na około 40 minut.
Miskę z masą falafelową wyciągnij z lodówki, za pomocą np. łyżki do lodów formuj kuleczki o średnicy około 2,5 cm, po czym układaj na desce tak, aby się nie stykały.
W rondelku nagrzej olej, powinno go w nim być mniej więcej na cztery palce wysokości, oczywiście możesz użyć woka, lecz to już zdecydowanie bardziej ekskluzywna opcja i nie do końca oszczędna.
Do nagrzanego oleju wrzucaj kuleczki, smaż dopóty dopóki nie staną się bursztynowe, potem pozostaw je na papierze śniadaniowym.
FALAFEL W PARZE Z DIPEM…
Ogórka wymyj, obierz, zetrzyj na tarce, następnie wrzuć do miseczki, wymieszaj z jogurtem greckim, przypraw solą i pieprzem.
Teraz niech moc będzie z wami! Pożerajcie je ze smakiem!