PASTA Z PIECZONYCH WARZYW
PASTA ZERO WASTE
Wczoraj ekipa ŻREM.PL zrobiła warzywa z piekarnika, jednak trochę nam zostało. Doprawiliśmy je ostrą czerwoną papryką, solą i pieprzem, potem zmiksowaliśmy i wyszła delikatna, lekka i słodka pasta warzywna.
Jest sobota, u nas piękna pogoda, więc wcinamy pastę na chlebie naszej roboty, w końcu dzisiaj początek weekendu!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 min
CAŁKOWITY CZAS: 50 min
PORCJE: 1
SKŁADNIKI
- 3 MARCHEWKI
- 2 PIETRUSZKI
- BATAT
- 2 CEBULE
- PÓŁ ŁYŻECZKI SUSZONEGO ROZMARYNU
- PÓŁ ŁYŻECZKI SUSZONEJ BAZYLII
- OLIWA Z OLIWEK
- PÓŁ ŁYŻECZKI OSTREJ CZERWONEJ PAPRYKI
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Warzywa umyj, osusz, pokrój w małe kawałki później wrzuć do miski.
Polej oliwą z oliwek, wsyp suszony rozmaryn i bazylię, sól, pieprz, następnie dokładnie wymieszaj.
Wyłóż brytfankę papierem do wypieków, potem poukładaj na nim warzywa lecz pamiętaj, aby się ze sobą nie stykały, dzięki temu wszystkie równomiernie się przypieką.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, dopóty dopóki nie staną się miękkie.
Warzywa przestudź, przełóż do blendera, wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dodaj mieloną ostrą czerwoną paprykę, potem blenduj na średnich obrotach, najważniejsze aby warzywa nie zostały zmiksowane na ” ciapkę”!
Jeśli uważasz, że są już idealnie zmiksowane, pozostaje doprawienie pasty solą i pieprzem i voila!
Pastę warzywną możesz przełożyć do słoika i zabrać ze sobą do pracy, jednak pamiętaj, że należy ją przechowywać w lodówce.
Kiedy złapie cię mały głód, pasta będzie pysznym składnikiem na chrupkim pieczywie lub na ryżowych waflach.
PASTA Z MIKROZIOŁAMI
Do pasty świetnie pasują mikrozioła azjatyckie – skład: słodki groszek, gorczyca ‘Osaka Red’, kolendra. Podpowiemy wam, że możecie je kupić na przykład w sklepie Carrrefour, koszt około 7 zł.