KALAFIOR I CZERWONE SORGO
Kalafior kojarzy nam się zazwyczaj z tym gotowanym, jednak czas odsłonić jego drugie oblicze, pieczone, rumiane i lekko słone.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS 40 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- KALAFIOR
- GŁÓWKA CZOSNKU
- 7 GAŁĄZEK TYMIANKU LUB ŁYŻKA SUSZONEGO TYMIANKU
- 2 ŁYŻKI PARMEZANU
- 3 GAŁĄZKI NATKI PIETRUSZKI
- SÓL
- PIEPRZ
- OLIWA Z OLIWEK
- OPCJONALNIE KASZA SORGO LUB KASZA GRYCZANA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kalafiora opłucz pod bieżącą wodą, potnij na różyczki, następnie wsyp do dużej miski.
Czosnek podziel na ząbki, nie obieraj, potem dorzuć do miski z kalafiorem.
Warzywa polej oliwą z oliwek, posyp startym parmezanem, lekko oprósz solą i pieprzem, dodaj listki tymianku, później wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 230°C, wyłóż brytfankę papierem do wypieków, potem poukładaj na nim warzywa i piecz przez kolejne 35 minut aż się zarumienią.
Naszego kalafiora możesz podać z czerwoną kaszą sorgo albo kaszą gryczaną, całość posyp natką pietruszki, a co więcej podaj z SOSEM CZOSNKOWYM, na który przepis znajdziesz TUTAJ:
Kasza sorgo, to afrykański skarb, poza tym idealny składnik przy diecie bezglutenowej lub celiakii. Możesz ją kupić w dużym sklepie, koszt to około 5 zł.
Przygotowanie kaszy sorgo nie jest takie proste, należy ją dzień wcześniej namoczyć, następnie gotować w lekko osolonej wodzie około 40 minut, kolejno trzymać pod przykryciem jeszcze 20 minut. Dla mniej wytrwałych zdecydowanie lepsza będzie kasza gryczana, albowiem ona jest gotowa po 20 minutach.