MARYNATA DO MIĘSIWA

MARYNATA DO MIĘSIWA

Marynata pożyteczną jest, albowiem sezon letni zbliża się wielkimi krokami, a co więcej pogoda nas rozpieszcza, nasze podniebienia pragną soczystego mięsiwa z grilla, które uprzednio powinniście zamarynować.

Poniżej zamieszczamy jedną z wielu naszych ulubionych marynat, dlatego też przygotujcie się do pracowitego sezonu grillowego, albowiem zamieścimy ich za niedługo więcej.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 10 MIN

PORCJE: 1

SKŁADNIKI

  • 125 ml OLIWY
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • 5 GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO TYMIANKU LUB SUSZONEGO
  • ŁYŻECZKA CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
  • ŁYŻKA SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI
  • ŁYŻECZKA MIELONEJ OSTREJ CZERWONEJ PAPRYKI
  • ŁYŻECZKA MUSZTARDY MIODOWEJ
  • ŁYŻKA MIODU WIELOKWIATOWEGO
  • PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO PIEPRZU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MARYNATA, MIĘSO, GRILL, SZPIKULCE, KARKÓWKA, PAPRYKA, CZOSNEK, WEEKEND
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj słoik średniej wielkości i pokrywkę, wyparz je, kolejno wlej oliwę, później dorzuć sprasowany czosnek, dodaj wszystkie sypkie przyprawy, tymianek, czosnek, miód oraz musztardę, potem zamknij słoik i potrząsaj dopóty dopóki wszystkie składniki się połączą.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MARYNATA, MIĘSO, GRILL, SZPIKULCE, KARKÓWKA, PAPRYKA, CZOSNEK, WEEKEND, PRZYPRAWY
– ZREM.PL –

Po zmieszaniu nasza marynata jest gotowa, natomiast wyglądać powinna jak ta na zdjęciu poniżej:


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MARYNATA, MIĘSO, GRILL, SZPIKULCE, KARKÓWKA, PAPRYKA, CZOSNEK, WEEKEND
– ŻREM.PL –

MARYNATA ŚWIETNIE NADAJE SIĘ DO…

Karkówki, to co musisz zrobić, to pokrój mięso w plastry grubości około 2 cm, rozbić je delikatnie, kolejno każdy plaster starannie posmaruj marynatą, ułóż plastry jeden na drugim, następnie umieść je w szklanym naczyniu i szczelnie zamknij. Jeśli to możliwe pozostaw mięso na całą noc w lodówce.

Możesz również pokroić mięso w kostkę a potem nabić je na szpikulce, przekładając plasterkami cukinii, kawałkami czerwonej papryki lub pieczarkami.

Bądź co bądź zamarynowana karkówka cudownie smakuje z grilla.

Palce lizać!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MARYNATA, MIĘSO, GRILL, SZPIKULCE, KARKÓWKA, PAPRYKA, CZOSNEK, WEEKEND
– ŻREM.PL –

Do mięsa wypada podać warzywa, dlatego polecamy SURÓWKĘ MARCHEWKOWĄ na ostro! Jeśli masz ochotę ją przyrządzić, przepis znajdziesz TUTAJ:

MARCHEWKOWA SURÓWKA NA OSTRO!


ZREM.PL,FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, SURÓWKA, MARYNATA, MARCHEW, MARCHEWKA, MARCHEWKOWA SURÓWKA, MAJONEZ, MAJONEZ KIELECKI, CHRZAN, MUSZTARDA, GRILL, DODATEK DO GRILLA, KULINARIA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ZREM.PL –

MARYNATA ZERO WASTE

Pamiętaj, jeśli nie zużyjesz całej marynaty, zamknij słoik szczelnie pokrywką i wsadź go do lodówki, następnie możesz ją tam przechowywać przez najbliższe trzy dni, a jej aromat i smak będzie tak samo doskonały. Marynatę możesz także wykorzystać do warzyw pieczonych w piekarniku.


POLECAMY DO POŻARCIA

ŻREMY MASEŁKO – Z ZIOŁEM

WYPIJŻE SMOOTHIE


MARYNATĘ DO MIĘSIWA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.