MARYNATA DO MIĘSIWA
Marynata pożyteczną jest, albowiem sezon letni zbliża się wielkimi krokami, a co więcej pogoda nas rozpieszcza, nasze podniebienia pragną soczystego mięsiwa z grilla, które uprzednio powinniście zamarynować.
Poniżej zamieszczamy jedną z wielu naszych ulubionych marynat, dlatego też przygotujcie się do pracowitego sezonu grillowego, albowiem zamieścimy ich za niedługo więcej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 10 MIN
PORCJE: 1
SKŁADNIKI
- 125 ml OLIWY
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 5 GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO TYMIANKU LUB SUSZONEGO
- ŁYŻECZKA CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
- ŁYŻKA SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- ŁYŻECZKA MIELONEJ OSTREJ CZERWONEJ PAPRYKI
- ŁYŻECZKA MUSZTARDY MIODOWEJ
- ŁYŻKA MIODU WIELOKWIATOWEGO
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO PIEPRZU
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj słoik średniej wielkości i pokrywkę, wyparz je, kolejno wlej oliwę, później dorzuć sprasowany czosnek, dodaj wszystkie sypkie przyprawy, tymianek, czosnek, miód oraz musztardę, potem zamknij słoik i potrząsaj dopóty dopóki wszystkie składniki się połączą.
Po zmieszaniu nasza marynata jest gotowa, natomiast wyglądać powinna jak ta na zdjęciu poniżej:
MARYNATA ŚWIETNIE NADAJE SIĘ DO…
Karkówki, to co musisz zrobić, to pokrój mięso w plastry grubości około 2 cm, rozbić je delikatnie, kolejno każdy plaster starannie posmaruj marynatą, ułóż plastry jeden na drugim, następnie umieść je w szklanym naczyniu i szczelnie zamknij. Jeśli to możliwe pozostaw mięso na całą noc w lodówce.
Możesz również pokroić mięso w kostkę a potem nabić je na szpikulce, przekładając plasterkami cukinii, kawałkami czerwonej papryki lub pieczarkami.
Bądź co bądź zamarynowana karkówka cudownie smakuje z grilla.
Palce lizać!
Do mięsa wypada podać warzywa, dlatego polecamy SURÓWKĘ MARCHEWKOWĄ na ostro! Jeśli masz ochotę ją przyrządzić, przepis znajdziesz TUTAJ:
MARYNATA ZERO WASTE
Pamiętaj, jeśli nie zużyjesz całej marynaty, zamknij słoik szczelnie pokrywką i wsadź go do lodówki, następnie możesz ją tam przechowywać przez najbliższe trzy dni, a jej aromat i smak będzie tak samo doskonały. Marynatę możesz także wykorzystać do warzyw pieczonych w piekarniku.