CHLEB ŻYTNI OD Ż
Chleb trzeba umieć zrobić…w dzisiejszych czasach brzmi to dość absurdalnie, jednak życie potrafi nas jeszcze zaskoczyć!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 6H
PORCJA: 1
SKŁADNIKI
- 5 ŁYŻEK ZAKWASU
- ŁYŻKA STOŁOWA SOLI
- 600 g MĄKI PSZENNEJ
- 450 g WODY
Do zrobienia chleba potrzebny jest ZAKWAS, więc się nie wahaj i zaglądnij tutaj:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Jeżeli zakwas na chleb masz już gotowy, dodaj do niego przesianą mąkę, sól, potem wlej powoli letnią, przegotowaną wodę i wymieszaj.
Ciasto ma być kleiste, ale nie za mokre!
Przełóż ciasto do foremki, polecamy teflonową, taką o zbliżonych wymiarach do naszej, czyli 13cm x 22cm x 7cm.
Przykryj foremkę z ciastem bawełnianą ściereczką, następnie odstaw w najcieplejsze miejsce w twoim domu i tak pozostaw je na około 4 – 5 h.
Po upływie 4 h zacznij się przygotowywać do pieczenia chleba, w tym celu nagrzewaj piekarnik przez około 25 minut na jak najwyższej temperaturze, a co więcej włącz termoobieg.
Na najniższej półce piekarnika umieść naczynie żaroodporne z wodą, następnie wsadź foremkę z wyrośniętym ciastem.
Po 15 minutach wyciągnij naczynie z wodą, wyłącz termoobieg i włącz opcję góra/dół, piecz chleb przez następne 40 minut, przy czym co 10 minut obniżaj temperaturę o 10°C , pod sam koniec posmaruj oliwą grzbiet chleba, potem wyjmij go z brytfanki i wstaw jeszcze na kolejne 15 minut do piekarnika.
Teraz, niech duma cię rozpiera, gdyż zapach twego świeżo upieczonego chleba właśnie rozszedł się po całym domu.
Pozostaje ci już tylko pożarcie świeżego chlebusia z ZIOŁOWYM MASEŁKIEM, więc przepis znajdziesz TUTAJ:
CHLEB, A DOKŁADNIEJ JEGO SKÓRKA – ZERO WASTE
Pamiętaj, nie wyrzucaj skórki z chleba, ponieważ potrzebna jest do przygotowania ZAKWASU NA ŻUREK, na który przepis znajdziesz TUTAJ:
POLECAMY DO POŻARCIA:
AMORE POMMODORE NIEZWYCZAJNA ZUPA POMIDOROWA
Jest pyszny!!! Najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień!
Wygląda rewelacyjnie! Dziękujemy za zdjęcie!
Pozdrawiamy,
Ekipa ŻREM.PL
Z tego przepisu chleb wychodzi za każdym razem. W naszym domu po upieczeniu mamy go na ok. cztery dni. Smakuje rewelacyjnie z masłem, różnego rodzaju pastami, a także solidnym plastrem dobrej wędliny.
Dziękuję za przepis!
Idealnie napisane, u nas też wystarcza na około 4 dni, jeśli znudzą Ci się pasty, które już znasz, zapraszamy do zakładki: PASTY DO PIECZYWA.
Życzymy samych udanych wypieków!
Pozdrawiamy,
Ekipa ŻREM
Chleb żytni z mąki pszennej? Gratuluję
Dziękujemy 😉 Chleb jest na żytnim zakwasie. Myślimy, że ta nazwa, to nie przestępstwo przez nas poczynione. Wesołych Świąt!
Dzień dobry! Nie wiemy….może za mała foremka? Nam jeszcze nigdy się nie wylało… pozazdrościć, pewnie masz lepsze warunki do wyrastania niż my. Zakładam, że temperatura pomieszczenia, w którym ciasto rosło jest bardziej sprzyjająca do wyrastania niż u nas. Robimy ten chleb już 3 rok, z tego samego zakwasu. U nas wyrasta przez noc przy piecu ceramicznym. Myślę, że jak rośnie, to tylko się cieszyć trzeba 🙂 Wesołych Świąt!