ZAKWAS NA ŻUREK

ZAKWAS NA ŻUREK

W obecnych czasach nigdy nie jesteśmy pewni co kupujemy, dlatego też zachęcamy do wyprodukowania własnego zakwasu na żurek.

Zrobienie zakwasu nie jest trudne, niemniej jednak bardzo satysfakcjonujące!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 5 DNI

PORCJE: 1

SKŁADNIKI

  • 100 g MĄKI ŻYTNIEJ TYP 2000
  • 300 ml PRZEGOTOWANEJ LETNIEJ WODY
  • SKÓRKA lub „dupka” KILKUDNIOWEGO CHLEBA RAZOWEGO
  • 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • 4 LIŚCIE LAUROWE
  • 4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO
  • 10 ZIARENEK CZARNEGO PIEPRZU

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, ŻUREK, BARSZCZ, BARSZCZ BIAŁY, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na wstępie potrzebujesz słoik, najlepiej litrowy, uprzednio wymyty, a w szczególności wyparzony i osuszony.

ŻREM.PL, ZAKWAS, SEPARATOR

Wsyp do niego mąkę, wlej wodę, następnie wymieszaj, wrzuć do słoika skórkę CHLEBA, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, oraz zgniecione ząbki czosnku, wymieszaj drewniana łyżką.

ŻREM.PL, ZAKWAS, SEPARATOR

Przykryj bawełnianą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 5 dni, pamiętaj, że codziennie należy go przemieszać, potem już tylko pozostanie ci ugotowanie żurku!


Ażeby ułatwić szukania przepisu na ŻUREK, wrzucamy go też TUTAJ:

A MOŻE ŻUR?


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZAKWAS, ZAKWAS ŻYTNI, ŻUREK, BARSZCZ, BARSZCZ BIAŁY, RAZOWY, WODA, MĄKA, TYP 2000, SŁOIK, HEALTHY FOOD, BREAD, CHLEB, CHLEB RAZOWY, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, FIT
– ZREM.PL –

ŻREM.PL, ZAKWAS, SEPARATOR

ZAKWAS ZERO WASTE

Jeśli pieczesz CHLEB ŻYTNI, to z pewnością po kilku dniach zostaje już po nim tylko tak zwana „dupka”, w żadnym wypadku jej nie wyrzucaj, ponieważ przyda się do twojego zakwasu na żurek.

Przepis na CHLEB ŻYTNI znajdziesz też TUTAJ:

CHLEB ŻYTNI


Powstały zakwas jest świetną bazą do przygotowania zarówno żurku, jak i barszczu białego. Im więcej zakwasu dolejesz, tym gęstszą otrzymasz konsystencję. Najważniejsze jest bowiem to, by wlewać zakwas partiami.



POLECAMY DO POŻARCIA

ZREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA, AMORE POMMODORE, FOTOGRAFIA KULINARNA, ZUPA, ZUPA POMIDOROWA, POMIDORY, CEBULA, CZOSNEK, SKÓRKA Z CYTRYNY,TYMIANEK, MLEKO KOKOSOWE, IBIR, LUNCH, OBIAD, ZERO WASTEAMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA POMIDOROWA

KASZA OGŁASZA: JEDZ! WĄTRÓBKĘ


ZAKWAS NA ŻUREK ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.