MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM
MŁODA KAPUSTA, MŁODE ZIEMNIAKI, WSZYSTKO CO MŁODE JEST SMACZNE, ZATEM CZEMU SIĘ OGRANICZAĆ? POŻERAJMY WSZYSTKO CO TYLKO WYROŚNIE, A CO WIĘCEJ GOTUJMY I CIESZMY SIĘ WSPÓLNYMI CHWILAMI.
Nie żeby stara kapusta była niesmaczna, jednak ta świeżutka, z koperkiem i ziemniakami jest właśnie tą, na którą czekamy zaraz po sezonie zimowym.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJE: 1 WIELKA
SKŁADNIKI
- GŁÓWKA MŁODEJ BIAŁEJ KAPUSTY
- 2 PĘCZKI ŚWIEŻEGO KOPERKU
- 50 g MASŁA
- 4 LIŚCIE LAUROWE
- 6 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
- KUBEK ŚMIETANY 18
- PÓŁ SZKLANKI WODY
- PIEPRZ
- SÓL
- MŁODE ZIEMNIAKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę opłucz pod zimną, bieżącą wodą, potnij na mniejsze kawałki, następnie poszatkuj i przełóż do dużego garnka.
Koperek, umyj, oderwij grubsze łodygi, potem posiekaj i dorzuć do kapusty.
Do garnka z kapustą i koperkiem wlej pół szklanki wody, później dodaj masło.
Wsyp ziele angielskie i liście laurowe, następnie wszystkie składniki lekko wymieszaj.
Gotuj na średnim ogniu pamiętając o częstym przemieszaniu całości, bowiem nie możesz dopuścić do przypalenia kapusty.
Kiedy woda z kapusty odparuje, delikatnie ją podlej, aby cały czas była wilgotna.
MŁODA KAPUSTA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI…
Młode ziemniaki wyszoruj pod bieżącą, zimną wodą, jeśli są zbyt duże potnij je na mniejsze kawałki.
Wrzuć do garnka i zalej gorącą, posoloną wodą, dodaj gałązkę koperku, potem gotuj aż staną się miękkie.
Kiedy kapusta stanie się miękka, dodaj do niej śmietanę, tłuczony, czarny pieprz i sól, następnie wymieszaj, teraz kapusta jest już gotowa.
Jeśli lubisz nietuzinkową ceramikę i cenisz sobie ręczną robotę, zapraszamy do naszej pracowni ŻREMnaTALERZACH. Dzięki oryginalnym dodatkom możesz stworzyć niepowtarzalne kompozycje na stół, które zachwycą twoich gości, a co więcej każdego dnia będą czynić twe dania wyjątkowymi.