BATATY Z IMBIREM
BATATY W IMBIROWYM SOSIE MOGĄ STAĆ SIĘ BAZĄ DO PYSZNEJ SAŁATKI LUB KISZONKI, JEŚLI TYLKO MARZYSZ O EGZOTYCZNEJ, KULINARNEJ PRZYGODZIE.
Zapiekane, delikatne i mocno korzenne bataty o limonkowym aromacie, to świetna alternatywa dla tradycyjnych dań Wielkanocnych, a także ciekawe danie, które z pewnością zaskoczy twoich najbliższych. Ponieważ smakuje zarówno dobrze na ciepło, jak i na zimno, możesz przygotować je wcześniej, a jeśli chcesz przed podaniem delikatnie ją podgrzej w piekarniku..
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 55 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 4 BATATY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 2 CM IMBIRU
- MARCHEWKA
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 1/3 SZKLANKI NERKOWCÓW
- ŁYŻECZKA PASTY MISO
- SOK Z POŁOWY LIMONKI
- PŁASKA ŁYŻECZKA ROZMARYNU
- 1/4 ŁYŻECZKI OSTREJ, CZERWONEJ PAPRYKI
- 1/2 ŁYŻECZKI KURKUMY
- PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI
- 1/2 ŁYŻECZKI CZARNEGO, MIELONEGO PIEPRZU
- 600 ml WODY
- 1/2 SZKLANKI MLECZKA KOKOSOWEGO
- LIŚCIE MIĘTY I PLASTERKI LIMONKI DO PRZYBRANIA
- OLIWA Z OLIWEK DO POSMAROWANIA DNA FOREMKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bataty umyj pod zimną, bieżącą wodą, następnie obierz.
Z pomocą robota kuchennego lub na mandolinie potnij bataty, jak na chipsy, około 2-3 mm grubości, później odłóż na bok.
Marchewkę, umyj, obierz, potem pokrój w małą kostkę.
Do rondelka przełóż pokrojoną marchewkę, zetrzyj imbir, wrzuć orzechy nerkowca, czosnek, później dodaj wszystkie przyprawy. Zalej wodą, następnie gotuj na średnim ogniu, tak długo, aby marchewka stała się miękka.
Do ugotowanej marchewki z orzechami dodaj sok z limonki i mleczko kokosowe, potem zblenduj wszystko na gładką masę.
Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, później dno posmaruj lekko oliwą z oliwek, następnie ułóż pierwszą warstwę batatów, posmaruj zblendowaną masą i ułóż kolejną warstwę batatów. Pamiętaj, żeby ostatnia warstwa była ułożona równo i z ładnych okrągłych plasterków, oczywiście to tylko dla lepszego wyglądu, zatem odłóż te najładniejsze na koniec.
Na ostatniej warstwie ułóż plasterki limonki, następnie przykryj całość papierem do wypieków.
Wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 35 minut, pilnuj, aby się nie spiekło za bardzo, proponujemy niższą półkę.
Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu przybierz zapiekankę świeżymi listkami mięty, jeśli lubisz przygotuj sos czosnkowy lub sałatkę limonkową.
Ceramika, którą widzisz na zdjęciach została zrobiona w naszej pracowni ŻREMnaTALERZACH, jeśli chcesz zobaczyć więcej zapraszamy tutaj: