KOLOROWE DROŻDŻOWE DO ODRYWANIA
KOLOROWE, BOWIEM JUŻ MAMY DOSYĆ SZAROŚCI I ZIMNA, A CO WIĘCEJ CIEPLUTKIE KULECZKI Z SOSEM CZOSNKOWYM LUB Z MASŁEM ZIOŁOWYM UPRZYJEMNIĄ PORANNE ŚNIADANIE LUB ZASTAPIĄ PRZEKĄSKI PRZY WIECZORNYM FILMIE.
Nie da się ukryć, że na jego zrobienie potrzebujesz trochę czasu, jednak przy pracy zdalnej spokojnie znajdziesz 5 minut na jego przygotowanie a potem już tylko czekasz aż wyrośnie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 120 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
CIASTO
- 450 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- 50 g MASŁA
- 30 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 300 ml MLEKA
- ŻÓŁTKO
- ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
- 1,5 ŁYŻECZKI SOLI
- MĄKA DO PODSYPANIA
- BIAŁKO DO POSMAROWANIA
POSYPKI
- ŚWIEŻA CEBULKA
- ŚWIEŻA BAZYLIA
- SIEMIĘ LNIANE
- CZARNY I BIAŁY SEZAM
- ZIARENKA SŁONECZNIKA
- PESTKI DYNI
- ZURAWINA
- MAK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ETAP 1
W rondelku rozpuść masło, potem odstaw do przestygnięcia.
Do szklanki z letnim mlekiem wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Przygotuj dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj sól i żółtko, zamieszaj.
Do miski wlej zawartość szklanki i wszystko razem delikatnie zagnieć, składniki muszą się połączyć, a co więcej – ma powstać lekkie ciasto. Na koniec dodaj przestudzone masło, następnie wmasuj je. Dno miski oprósz mąką, przełóż ciasto, a teraz jeszcze raz oprósz je mąką, potem odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.
ETAP 2
Ciasto wyrosło, teraz czas na kręcenie kulek, zatem nabieraj dużą łyżką porcję ciasta i formuj kulki o średnicy mniej więcej 4 cm. Jeśli ciasto się klei posmaruj lekko ręce oliwą.
Kulki układaj jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wyłożonej papierem do wypieków, następnie każdą kulkę posyp innym składnikiem. U nas każdy lubi co innego, zatem mieliśmy żurawinę i ziarenka i świeże zioła. Decyzja oczywiście należy do was, jednak kolorowe kulki urozmaicą danie, potem ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 20 minut.
Wyrośnięte ciasto wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 35 minut, jednak po upływie 15 minut sprawdź czy się nie przypieka od góry, jeśli tak przykryj je papierem do wypieków.
Do drożdżowego polecamy sos czosnkowy lub masło ziołowe, zatem jeśli chcesz go przyrządzić któreś z nich, zaglądnij tutaj:
Rewelacyjnie będzie smakować także z domowym hummusem lub fasolowym smalcem, a jeśli szukasz czegoś do smarowania, to ekipa ŻREM zaprasza do zakładki z pastami :
Ceramika, którą widzisz na zdjęciach została zrobiona w naszej pracowni ŻREMnaTALERZACH, jeśli chcesz zobaczyć więcej zapraszamy tutaj: