KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY
KREM – ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY, TO ZDECYDOWANIE JEDNA Z NAJZDROWSZYCH ZUP JAKIE UGOTOWALIŚMY. GĘSTA, KREMOWA, DELIKATNA, JEDNAK LEKKA I MEGA SYCĄCA.
Możesz przygotować ją mniej lub bardziej ostrą, dzięki temu może zyskać wielu fanów i zagościć na dłużej na twojej obiadowej liście.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 50 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 250 g CZERWONEJ SOCZEWICY
- 2 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI MARCHEWKI
- DUŻA CEBULA
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- 1,5 l BULIONU
- 1 1/2 ŁYŻKI PASTY PAPRYKOWEJ
- MIELONA OSTRA PAPRYKA
- SÓL
- ŚWIEŻA NATKA PIETRUSZKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Soczewicę przełóż na sitko i płucz pod zimną wodą dopóki dopóty woda nie będzie mętna.
Cebulę obierz, następnie pokrój w drobną kostkę.
Na głęboką patelnię lub garnek wyłóż 2 łyżki masła, potem dodaj posiekaną cebulę.
Marchewkę obierz, później drobno pokrój. Do cebuli dodaj czerwoną soczewicę i marchewkę, następnie podsmaż przez około 3 minuty i zalej bulionem.
Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu, jednak po upływie 20 minut dodaj pastę paprykową i dokładnie wymieszaj zupę.
Zawartość garnka przelej do kielicha robota kuchennego, dodaj łyżkę masła oraz sól do smaku, następnie zmiksuj.
KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY PODAJ Z…
Wyłóż do miseczek, posyp mieloną czerwoną papryką, posyp natką pietruszki, natomiast jeśli lubisz dodaj parę kropek paprykowej pasty.
Ponieważ zupa ma smak podobny do naszej tradycyjnej grochowej, jako dodatek możesz podać kromkę świeżego chleba żytniego lub grzanki.