POLISH SUSHI
POLISH, PONIEWAŻ SKŁADNIKAMI SĄ ŁATWO DOSTĘPNE I TANIE PRODUKTY. NASZ MAŁY ŻARŁOK ZAŻERA SIĘ SUSHI Z PSTRĄGIEM, KIEDY TYLKO NAJDZIE GO OCHOTA.
Jedyną trudnością w przygotowaniu sushi jest niewątpliwie jego rolowanie, jednak łatwo można się tego nauczyć lub ułatwić sobie pracę specjalną bambusową matą.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 45 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- 6 SZTUK LIŚCI ALG MORSKICH – SUSHI NORI ( U NAS HOUSE OF ASIA – SĄ DOŚĆ WYTRZYMAŁE PODCZAS ROLOWANIA BEZ MATY )
- MARCHEWKA
- OGÓREK
- 350 g SUROWEGO PSTRĄGA TĘCZOWEGO LUB ŁOSOSIA
- SOS SOJOWY JASNY
- WASABI
- MŁODY RÓŻOWY IMBIR
- 300 g RYŻU DO SUSHI
- 350 ml WODY
- 3 ŁYŻKI OCTU RYŻOWEGO
- ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
- 4 ŁYŻKI CZARNEGO SEZAMU – OPCJONALNIE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż przepłucz bieżącą, zimną wodą, następnie przełóż do rondelka i zalej wodą.
Gotuj na średnim ogniu przez około 15-17 minut pod przykryciem, potem odstaw na bok i jeszcze pozostaw na 10 minut.
W małej miseczce wymieszaj ocet z cukrem, później wlej do miski z ryżem i delikatnie wszystko wymieszaj.
Ogórek i marchewkę umyj pod zimną, bieżącą wodą, następnie obierz i pokrój w cieniutkie słupki.
Surową rybę oddziel od skóry, usuń ości, potem postaraj się pokroić ją w cienkie paski.
Przygotuj matę do zwijania, jeśli jej nie masz, nie martw się, my też nie używamy. Jeśli jednak chciałbyś ją zakupić, to możesz zaglądnąć tutaj.
Liście sushi nori możesz zakupić przez internet lub w większym supermarkecie, my kupujemy nori firmy House of Asia, są mocne i podczas rolowania nie pękają. Jeżeli to twoje pierwsze sushi możesz zakupić dostępne w supermarketach całe zestawy do sushi, w których znajdziesz m.in. matę bambusową, pałeczki, wasabi i sos sojowy oraz liście nori.
Ceramika, którą widzisz na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcesz zobaczyć więcej, zapraszamy tutaj:
POLISH SUSHI I KOLEJNOŚĆ PRZY ROLOWANIU…
Na pojedynczy liść nori przy brzegu nałóż ryż, na około 4-5 cm szerokości i 1 cm wysokości, następnie delikatnie uklep, a wzdłuż przez środek ugnieć rowek. Dobrze jest zwilżyć dłonie zimną wodą, ponieważ wtedy ryż nie będzie kleił się do rąk.
Wierzch ryżu posyp ziarnami czarnego sezamu, potem nałóż paseczki pstrąga, marchewkę i ogórek. Delikatnie zroluj całość tworząc wałek, na samym końcu liść nori zwilż lekko wodą, bowiem dzięki temu rulon sushi się nie rozklei.
POLISH SUSHI – PRZYGOTOWANIE
Każdy wałek podziel na równe części, około 1,5cm każdy, następnie nałóż do osobnych miseczek sos sojowy i wasabi, natomiast na kolejną miseczkę wyłóż surowy różowy imbir do sushi. Jeśli masz odwagę pożeraj sushi pałeczkami, bo to niepodważalnie super zabawa!
どうぞお召し上がりください
SMACZNEGO!