WALENTYNKOWE CHURROS
WALENTYNKOWE SŁODKOŚCI, CYNAMONOWE PĄCZKI Z MADERY, POKRĘCONE, LEKKO CHRUPIĄCE I MEGA PYSZNE, ZATEM IDEALNE NA PRZEKĄSKĘ W WALENTYNKOWY WIECZÓR.
Jeśli nie masz za wiele czasu i chcesz przyrządzić coś na szybko, churros będą idealne, bowiem zrobisz je w 20 minut. Możesz podać je oprószone cukrem pudrem z cynamonem lub zatopić w czekoladzie, potem pożerać bez końca!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJE: 6
SKŁADNIKI
- 100 g MASŁA
- 2 ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO
- 200 ml WODY
- 40 ml MLEKA
- 170 g MĄKI
- 3 JAJKA ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- SZCZYPTA SOLI
- CUKIER PUDER
- CYNAMON
- OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
- ŁYŻKA WÓDKI LUB SPIRYTUSU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondelka przełóż masło, następnie wlej mleko i wodę.
Dodaj cukier trzcinowy, potem szczyptę soli i pozostaw na małym ogniu na 3-4 minuty.
Zwiększ ogień, kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj mąkę i mieszaj do połączenia składników.
Ciasto odstaw do ostygnięcia, później dodaj jajka, mieszaj dopóty dopóki nie powstanie jednolita masa.
Przygotuj szprycę, następnie nałóż do niej ciasto.
Do dużego garnka wlej olej, łyżkę spirytusu, potem postaw na ogniu, rozgrzej do temperatury około 180°C.
Wyciskaj długie gwiazdkowe dżdżownice prosto na rozgrzany olej, potem smaż około 3 minuty, obracając je co chwilę, aby równomiernie się usmażyły.
Ceramika, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
WALENTYNKOWE CHURROS Z CYNAMONOWYM CUKREM LUB…
Gotowe walentynkowe churros wyłóż na papier śniadaniowy, później przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Jeśli lubisz czekoladę, rozpuść ją na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z małą ilością mleka, następnie maczaj churros w gorącej czekoladzie.