CURRY Z MASŁEM ORZECHOWYM
CURRY ŻÓŁTE, CURRY ZIELONE, NATOMIAST DZISIAJ CURRY CZERWONE Z MASŁEM ORZECHOWYM I PIKANTNYMI ZIELONYMI PAPRYCZKAMI.
Malezyjskie curry z kurczakiem mieliśmy przyjemność pożerać podczas sylwestrowej kolacji, bowiem nasz przyjaciel podzielił się z nami przepisem na to pyszne, aksamitne i lekko ostre danie okraszone orzeszkami ziemnymi. Do przygotowania potrzeba dość dużo składników, jednak wierzcie nam…warto!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 45 MIN
PORCJE: 6
SKŁADNIKI
- 4 FILETY PIERSI KURCZAKA
- ŁYŻKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- ŁYŻKA MASŁA
- OLEJ
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- 5 cm ŚWIEŻEGO IMBIRU
- 50 g CZERWONEJ PASTY CURRY
- 200 ml JOGURTU GRECKIEGO
- SZKLANKA ROSOŁU
- 400 ml MLECZKA KOKOSOWEGO
- 6 LIŚCI KAFIRU
- 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
- 1/2 ŁYŻKI SOSU RYBNEGO
- PÓŁ LIMONKI
- PŁASKA ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO
- 3 ŁYŻKI MASŁA ORZECHOWEGO Z SIEKANYMI ORZESZKANYMI
- PUSZKA KUKURYDZY – 340 g
- 3 ZIELONE PAPRYCZKI CHILI
- GARŚĆ ORZESZKÓW ZIEMNYCH DO POSYPANIA
- 300 g RYŻU JAŚMINOWEGO
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso z kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą, wodą, następnie pokrój w cienkie paski, oprósz mieloną, czerwoną papryką, odstaw na chwilkę.
Do dużego garnka nalej wodę, posól, następnie wsyp ryż i gotuj przez około 15 minut. Ugotowany przelej gorącą wodą, bowiem dzięki temu ziarenka ryżu się nie posklejają, przykryj ściereczką, aby nie wystygł.
Na głęboką patelnię wlej 3 łyżki oleju, dodaj łyżkę masła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, potem obrany, drobno posiekany imbir, podsmaż przez chwilkę. Dodaj pastę curry, smaż kolejne 3 minuty, później dorzuć mięso, wymieszaj.
Jeśli lubisz mieć dużo sosu, użyj rosołu tyle, co my, jeśli jednak chcesz by sos był gęstszy zmniejsz jego ilość. Po 5-7 minutach wlej mleczko kokosowe, rosół oraz jogurt grecki, zamieszaj, następnie dodaj liście kafiru, sos sojowy i sos rybny, zwiększ ogień.
Teraz kolej na cukier trzcinowy oraz sok z połowy limonki, zamieszaj, dodaj masło orzechowe, potem dorzuć kukurydzę, całość wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu na około 10 minut. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, możesz dorzucić jedną papryczkę już podczas gotowania.
Polecamy masło orzechowe z posiekanymi orzeszkami, możecie je kupić na przykład w sklepie Carrefour, cena około 9zł.
Ceramika, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Zielone papryczki opłucz pod zimną, bieżącą wodą, później pokrój w krążki.
Kolejno posiekaj świeżą kolendrę, potem odstaw, aby posypać nią każdą porcję dania.
CURRY Z MASŁEM ORZECHOWYM – Z CZYM GO PODAJEMY…
Do miski nałóż ciepłe curry, na wierzchu poukładaj krążki zielonego curry, następnie posyp orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.
To jest pyszne! Pożeraj!