BUTTER CHICKEN

BUTTER CHICKEN

BUTTER, CZYLI MASŁO, JEDEN Z GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW NASZEGO INDYJSKIEGO DANIA.

A co więcej, marynata ze świeżego imbiru, czosnku oraz czerwonej papryki i maślany, pomidorowy, gładki sos…niebo w gębie! To potrawa, która ciągle powraca do naszego menu, bowiem można ją szybko przygotować i odgrzać w każdym momencie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

  • 3 FILETY PIERSI KURCZAKA
  • PŁASKA ŁYŻKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
  • 7 CM ŚWIEŻEGO IMBIRU
  • 4 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • 4 POMIDORY LUB 400 g POMIDORÓW Z PUSZKI
  • CZERWONA CEBULA
  • 7 ŁYŻEK MASŁA
  • LIMONKA
  • ŁYŻECZKA CYNAMONU
  • 1/2 ŁYŻECZKI GARAM MASALA
  • ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO
  • 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI CHILI
  • 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU
  • PÓŁ SZKLANKI ŚMIETANKI 30% LUB JOGURTU GRECKIEGO
  • PĘCZEK ŚWIEŻEJ KOLENDRY
  • 200 g RYŻU JAŚMINOWEGO
  • SÓL
  • OLEJ

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-MASŁO-BUTTER-CHICKEN-SURÓWKA-INDYJSKA-CYNAMON-KUMIN
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso z kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą, wodą, następnie pokrój w cienkie paski.


Przełóż do miski, dodaj łyżkę czerwonej, słodkiej papryki, potem obierz 2 ząbki czosnku i 3 cm imbiru. Drobno je posiekaj lub przeciśnij przez praskę, przełóż do mięsa i wymieszaj, później odstaw na 10 minut.


Do dużego garnka nalej wodę, posól, następnie wsyp ryż i gotuj przez około 15 minut. Ugotowany przelej gorącą wodą, bowiem dzięki temu ziarenka ryżu się nie posklejają, przykryj ściereczką, aby nie wystygł.


Na głęboką patelnię wlej 3 łyżki oleju, potem przełóż na nią mięso i podsmaż. Gotowego kurczaka przełóż do miski, natomiast na patelnię wlej 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i 4 cm imbiru oraz posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, zeszklij je.


Wsyp pokrojone w kostkę pomidory, następnie wlej szklankę wody.


Teraz kolej na przyprawy, zatem wsyp garam masala, cynamon, kumin, paprykę chili, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Całość wymieszaj i pozostaw na ogniu na około 10 minut.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-MASŁO-BUTTER-CHICKEN-SURÓWKA-INDYJSKA-CYNAMON-KUMIN
– ŻREM.PL –

Patera, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL, ŻREM NA TALERZACH, CERAMIKA, KURCZAK Z BROKUŁAMI

Powstały sos pomidorowy zblenduj lub zmiksuj w robocie kuchennym, potem przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki i resztki skórki z pomidorów.


Sos przelej na patelnię, włącz na średni ogień, później dodaj podsmażonego kurczaka, 4 łyżki masła i pół szklanki śmietanki, przypraw solą i pozostaw na ogniu na około 3 minuty.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-MASŁO-BUTTER-CHICKEN-SURÓWKA-INDYJSKA-CYNAMON-KUMIN
– ŻREM.PL –

BUTTER CHICKEN – Z CZYM GO PODAJEMY…

Butter chicken gotowy, zatem podaj do niego ryż i limonkową sałatkę, na którą przepis znajdziesz tutaj:

SURÓWKA INDYJSKALIMONKOWA SAŁATKA

Całość posyp drobno posiekaną, świeżą kolendrą. SMACZNEGO!


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-MASŁO-BUTTER-CHICKEN-SURÓWKA-INDYJSKA-CYNAMON-KUMIN
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

KURCZAK Z BROKUŁAMI

ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU


BUTTER CHICKEN ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



2 thoughts on “BUTTER CHICKEN”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.