PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI, JEDNE Z NASZYCH ULUBIONYCH, BOWIEM Z GRZYBAMI, KTÓRE EKIPA ŻREM.PL ZBIERA PODCZAS JESIENNYCH WYPADÓW DO LASU. UWIELBIAMY RAZEM SPACEROWAĆ I ODKRYWAĆ NOWE GRZYBOWE ZAGAJNIKI.

Zapach gotujących się grzybów, to jeden z najpiękniejszych zapachów o tej porze roku. Tych pierogów nie może również zabraknąć na wigilijnym stole, zatem wtajemniczymy was, jak się je przyrządza w ŻREMOWEJ kuchni. Do dzieła!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 130 MIN ( BEZ NAMACZANIA GRZYBÓW)

SZTUK: 60

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 1 kg MĄKI TORTOWEJ PLUS NA PODSYPANIE
  • JAJKO
  • 80 g MASŁA
  • ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO
  • 600 ml GORĄCEJ WODY

FARSZ

  • 150 g SUSZONYCH GRZYBÓW
  • 500 g KAPUSTY KISZONEJ
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 2 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO
  • SÓL I PIEPRZ

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-PIEROGI-RUSKIE-GRZYB-KAPUSTA-CIASTO-FARSZ
– ŻREM.PL –

PIEROGI – OMASTA

Polecamy roztopione masło z posiekaną, świeżą pietruszką lub szałwią. Kolejną opcją jest zrumieniona cebulka, zatem jeśli wolisz cebulkę, skrój o dwie cebule i podsmaż na patelni.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-PIEROGI-RUSKIE-GRZYB-KAPUSTA-CIASTO-FARSZ
-ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początek farsz, najlepiej zacznij dzień wcześniej, wrzuć suszone grzyby do zimnej wody, następnie przykryj je ściereczką i odstaw do namoknięcia przez całą noc.


Następnego dnia gotuj je w tej samej wodzie dopóty, dopóki nie staną się miękkie.


Kapustę kiszoną odciśnij, potem zalej wodą i gotuj aż zmięknie.


Ostudzone grzyby i odciśniętą ugotowaną na miękko kapustę zmiel maszynką, następnie obierz cebule i posiekaj w kosteczkę. Zeszklij ją na maśle i dodaj zmielone grzyby i kapustę, podsmażaj przez około 15 minut na średnim ogniu.


Na koniec dopraw solą i pieprzem, potem wsadź do lodówki na 15 minut, bowiem dzięki temu łatwiej będzie ci nakładać farsz na ciasto.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-PIEROGI-RUSKIE-GRZYB-KAPUSTA-CIASTO-FARSZ
– ŻREM.PL –

Ceramika, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL, www.zremnatalerzach.pl, LOGO,

Teraz czas na ciasto, zatem zagotuj wodę, przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę.


Na szczycie kopca z mąki zrób dołek, następnie wbij jajko i dodaj miękkie masło oraz olej.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-PIEROGI-RUSKIE-GRZYB-KAPUSTA-CIASTO-FARSZ
– ŻREM.PL –

Odmierz 600 ml wrzącej wody, potem wlej 1/3 do kopca i zamieszaj łyżką. Kiedy woda połączy się z mąką i jakiem ponownie dodaj wodę i wymieszaj. W miarę możliwości, po wlaniu całej wody zagnieć ciasto rękami.


Ciasto podziel na 6 części, jedną odłóż na stolnicę, a pozostałe wsadź do miski i przykryj bawełnianą ściereczką.


Kawałek ciasta rozwałkuj na mniej więcej 3 mm, następnie za pomocą szklanki wykrój koła.


Do małej miseczki nalej wodę, potem na każde kółko z ciasta nałóż grzybowy farsz.


Złóż kółko z farszem na pół, następnie delikatnie zwilż koniec ciasta od środka i za pomocą palców sklej, postaraj się, aby były mocno sklejone, wtedy nie pękną podczas gotowania. Układaj je na bawełnianej ściereczce, potem gotuj w posolonej wodzie, dopóki nie wypłyną na wierzch, potem wyłóż na patelnię z podsmażoną cebulką, masłem szałwiowym lub boczkiem.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-PIEROGI-RUSKIE-GRZYB-KAPUSTA-CIASTO-FARSZ
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO,

POLECAMY DO POŻARCIA

PIERNIK

ŻREMY MASEŁKO…Z ZIOŁEM


PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.